Uutiskirje Helmikuu 2017

Kuluttajatesti antoi tärkeää palautetta

Teimme viime vuoden lopussa makua ja muita laatutekijöitä koskevan kuluttajatutkimuksen, jossa pyysimme osanottajia arvioimaan viittä erilaista perinteistä pyöreää tomaattilajiketta. Kahta niistä viljellään jo yleisesti ja kolme oli uusia lajikkeita. Tutkimuksen toteutti elintarvikkeiden kuluttajatutkimuksiin erikoistunut Foodwest Oy. Kuluttajapaneeliin osallistui yhteensä 75 eri-ikäistä henkilöä, sekä miehiä että naisia.

Tulokset osoittavat selvästi, että päälajikettamme Encorea pidettiin viidestä keskenään verratusta lajikkeesta parhaimpana sekä makunsa että käyttöominaisuuksiensa puolesta. Ero muihin Suomessa yleisesti viljeltyihin lajikkeisiin oli Encoren hyväksi tilastollisesti merkittävä. Tulos vahvisti entisestään sitä tosiasiaa, että strategiamme keskittyä tuotekehityksessä maukkaisiin lajikkeisiin on kuluttajanäkökulmasta täysin oikein. Meidän on vain pystyttävä erottamaan tuotteemme vihannestiskin tarjonnasta siten, että kuluttajat löytävät juuri meidän tomaattimme. 

Testattujen lajikkeiden joukossa oli myös yksi maultaan ja säilyvyydeltään kiinnostava uusi lajike, joka sai kuluttajilta hyvää palautetta. Aiomme testata lajiketta edelleen koeviljelyssä ja arvioida sen viljelyominaisuudet. Kaksi muuta uutta lajiketta eivät yltäneet niin hyviin tuloksiin, että ne voitaisiin hyväksyä tuotantoon tai Encore-lajikkeen tilalle.

”Kaikki maukkaimman puolesta” on yksi tärkeistä tunnuslauseistamme. Teemme ahkerasti työtä löytääksemme uusia vaihtoehtoja ja makuelämyksiä kotimaisten tuottajien kotimaisille kuluttajille viljelemistä vihanneksista.

Voit seurata toimintaamme sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillamme.

 

Stefan Skullbacka,tj

Kotimainen tomaatti

Dunne – klassikkotomaatti uudistuu!

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen yksinoikeudella viljelemä Dunne on kuulunut jo monen vuoden ajan suomalaisten vihannestiskien perusvalikoimaan. Premiumtuotteena Dunne ansaitsee meidän mielestämme myös arvonsa mukaisen pakkauksen. Lopullisen päätöksen uudesta pakkauksesta teimme saatuamme samankaltaista palautetta myös asiakkailtamme. Kuluttajien suosimalle Dunne-tomaatille muotoiltiin sille sopiva sydämenmuotoinen rasia.

Miksi kuluttajat sitten pitävät Dunne-tomaatista, ja mitä me haluamme kertoa tuotteesta? Kuluttajan kannalta tärkeitä seikkoja ovat tuotteen alkuperä ja maku. Koska me haluamme Närpiön Vihanneksella toimia täysin avoimesti, esittelemme rasian kannen sisäpuolella Dunne-tomaattia viljelevän Börje Ivarsin. Kotimaisuus korostuu myös rasian monissa eri yksityiskohdissa. Makunsa puolesta se kuuluu ”Aroma”-tuoteryhmään, josta kerromme enemmän verkkosivullamme.

Koska Dunne on jo vakiintunut tuote, on tärkeää, että sen löytävät helposti sekä nykyiset että uudet ostajat. Myymälöiden tarjonta määräytyy kuluttajien ostopäätösten perusteella, minkä vuoksi kuluttajamarkkinointi ja -kontaktit ovat meille ensisijaisen tärkeitä. Rasia ja kuljetuspakkaus ovat tuotteen tärkeimmät markkinointikanavat, mutta kuluttajiin pyritään vaikuttamaan myös sosiaalisen median kanavissa. YouTube, LinkedIn, Instagram ja Facebook ovat kaikki tärkeitä välineitä Dunnen lanseerauksessa.

Lanseerauksen tehon maksimoimiseksi valitsimme kampanjaan vahvan yhteistyökumppanin. Sydänsairaudet ovat Suomen tavallisin kansantauti, ja siksi meistä tuntui luonnolliselta tukea Sydänliiton toimintaa uuden Dunne-rasian lanseerauksessa. Tuotteidemme terveysprofiili teki meistä Sydänliitolle mielenkiintoisen yhteistökumppanin. Erinomaisesti sujunutta yhteistyötä jatketaan 6 viikon ajan tammi-helmikuussa 2017, ja uskomme tekevämme yhteistyötä myös tulevaisuudessa.

 

Katso video YouTubessa: https://youtu.be/U5-feeuXbuw

 

Jonas Lundström 

Dunne-tomaatti sydänrasiassa

Harrastelijaviljelijän vinkki

Helmikuu on harrastelijaviljelijälle vielä melko rauhallinen kuukausi. Ammattiviljelijöillä sen sijaan on jo kiire. Useimmat taimet istutetaan helmikuun aikana, ja kasvihuoneet on saatava sen vuoksi nopeasti kuntoon uusia taimia varten. Harrastelija puolestaan voi helmikuussa vielä rauhassa suunnitella omaa viljelykauttaan.

Jos haluat kasvattaa taimia omaan lämmittämättömään kasvihuoneeseen, tomaatin- ja paprikantainten siemenet on syytä kylvää maaliskuun puolivälissä ja kurkkukasvien siemenet aikaisintaan huhtikuun lopussa. Helmikuussa on siis aikaa miettiä siementilausta. Siemenet kannattaa ehdottomasti tilata vakiintuneilta toimittajilta, vaikka tarjolla onkin useita eksoottisia ja epätavallisia lajikkeita myyviä verkkosivustoja. Jos siemenet tilataan outoja lajikkeita ja kasveja myyvältä firmalta, toimituksen mukana voi helposti tulla myös muita viljelykasveja vahingoittavia kasvisairauksia. Lisäksi erikoislajikkeiden itävyys on usein heikko.

Tomaattilajikkeista suosittelen valitsemaan erilaisia kirsikkatomaatteja, koska ne kasvavat ja kypsyvät nopeammin. Ne eivät myöskään ole yhtä herkkiä latvalaholle, jos kastelu ja lannoitus eivät osu aivan kohdilleen. Sama koskee chiliä, jota on helpompi viljellä kuin paprikaa. Toinen hyvä ja helppo kasvi kasvihuoneviljelyyn on karviaiskoiso. Melonit ja munakoisot sen sijaan ovat paljon vaikeampia viljellä, eivätkä ne aina ehdi edes kypsyä. Siementilaukseen kannattaa lisätä myös samettikukan siemeniä, jotka kylvetään suoraan ruukkuihin huhtikuussa. Samettikukat ovat helppoja viljellä, ja niiden tuoksu pitää jotkut tuhoeläimet loitolla.

plantering av gurka

Närpiön Vihanneksen bloggaja

Nimeni on Ida Blåfield ja työskentelen Närpiön Vihanneksella myyjänä. Myyntityön lisäksi autan markkinoinnissa mm. osallistumalla messuille ja kirjoittamalla blogia. Aloitimme blogin pitämisen vasta hiljattain, joten olen melko uusi bloggaaja.

Närpiön Vihanneksen blogin kirjoittaminen on hauskaa ja vaihtelevaa työtä. Eri aiheista kirjoitettaessa saa päästää luovuutensa valloilleen ja tarttua uusiin haasteisiin. Olen opiskellut ravintotieteiden maisteriksi ja olen aikaisemmin työskennellyt paljon ruoanlaiton parissa. Voin blogia kirjoittaessani hyödyntää siten sekä teorian että käytännön osaamistani.

Vapaa-ajallani tapaan ystäviäni ja vietän aikaa perheeni parissa, johon kuuluu mieheni Kimin lisäksi myös koiramme Saku ja kissamme Sfinx. Vauhdikas pyöräily, kiipeily ja ryhmätanssi ovat minulle mieluisia harrastuksia.

Toivottavasti pidät blogistamme, pyrin tuottamaan lukijoillemme mahdollisimman mielenkiintoista sisältöä. Pääset blogiin tästä.

 

Blogin oikeasta reunasta löytyy tämä toiminto. Kirjoita sähköpostisi ja paina submit, niin lähetämme sinulle aina tiedon uusista blogipostauksista:

Närpes Grönsaker blogg

Kermainen katkarapu-tomaatti pasta

Tässä vihje herkulliseen ruokalajiin, joka on myös erittäin helppo ja nopea valmistaa. 

180g katkarapuja (kuorittuja)
1 kpl keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
1,5dl valkoviiniä
1dl kermaa
120g smetanaa
2 tl Sambal Oelek
1 kpl kalaliemikuutio
10kpl DUNNE tomaatteja
300g tuorepastaa (Tagliatelle)
Tilliä
Suolaa & pippuria, parmesaanijuustoa

Pilko sipuli ja kuullota voissa. Purista ja lisää valkosipulikynnet. Lisää valkoviini, kalaliemikuutio ja sambal oelek, anna kiehua hetken. Vähennä lämpöä, lisää kerma ja smetana. Puolita DUNNE-tomaatit ja lisää ne kastikkeeseen, lisää myös pilkottu tilli. Keitä pasta pakkauksen ohjeitten mukaan. Kun pasta on melkein valmis, lisää katkaravut ja muutama DUNNE-tomaatti kastikkeeseen. Kastike ei saa enää kiehua, koska silloin katkaravuista tulevat sitkeitä.

Kaada pastavesi pois, yhdistä pasta ja kastike ja sekoita. Koristele annos parmesaanijuustolla ja tillillä.

Bon Appétit! 

Krämig räk-tomat pasta

SEURAA SUOMEN TUOREINTA INSTAGRAM -TILIÄ @NARPIONVIHANNES