Uutiskirje Maaliskuu 2017

Tuoteturvallisuus – tärkeä osa laatupolitiikkaamme

 

Emme tarkoita laadulla pelkästään tuotteen ulkoisia ja sisäisiä ominaisuuksia, kuten makua, ravintoarvoa tai pakkausta. Tarkoitamme sillä myös tuoteturvallisuutta ja sitä, että voimme luottaa valmistusprosessien vaatimustenmukaisuuteen sekä siihen, että tuotetta voi käyttää ilman terveysriskejä. Suomessa elintarviketurvallisuutta valvotaan tehokkaasti ja tuotteiden logistiikkaketju toimii hyvin kuluttajille saakka. Elintarvikelainsäädäntö sekä viljelylle ja tuotannolle asetetut tiukat vaatimukset tekevät suomalaisista elintarvikkeista erittäin turvallisia. 

Osuuskunnassa tuotettavien vihannesten tuoteturvallisuus on viety vielä tätäkin pidemmälle. Suurin osa jäsentuottajistamme sai nimittäin viime vuonna IP Kasvikset -tuoteturvallisuusjärjestelmän mukaisen sertifioinnin. Sertifiointia käytetään hedelmien ja vihannesten viljelyssä laadunvarmistusjärjestelmänä. Järjestelmä auditoidaan joka toinen vuosi ulkopuolisen auditoijan toimesta ja joka toinen vuosi tehdään nk. sisäinen auditointi, joka lähetetään ulkopuoliselle auditoijalle hyväksyttäväksi. Järjestelmän perustana ovat riskianalyysit, joissa arvioidaan viljelyn eri vaiheissa tuoteturvallisuuteen vaikuttavat riskit, ennaltaehkäisevät ja korjaavat toimenpiteet sekä järjestelmällinen dokumentointi. Osuuskunta Närpiön Vihannes on toistaiseksi ainut kasvihuonevihannesten keskuspakkaamo, jonka viljelijöistä suurimmalla osalla on IP-sertifiointi. Tuoteturvallisuusprosessin seuraava vaihe on pakkaamon sertifiointi ISO 22000 -tuoteturvallisuusstandardin mukaisesti. Otamme järjestelmää parhaillaan käyttöön päivittäisessä toiminnassamme, ja tavoitteenamme on hakea sertifiointia tämän vuoden lopussa.

Ennaltaehkäisevä toiminta ja riskienhallinta ovat tuoteturvallisuustyön kulmakiviä. Uskallan väittää, että Osuuskunta Närpiön Vihanneksen tähänastiset panostukset ja laatutyöskentely tekevät meistä alan edelläkävijän. 

 

Osuuskunta Närpiön Vihannes – turvallinen valinta asiakkaalle ja kuluttajalle.

 

Stefan Skullbacka Tj.

Terveysvinkki

 

Miksi on hyvä syödä vihanneksia? Värikkäät ja maukkaat vihannekset, joita voidaan käyttää sekä ruoanvalmistuksessa että aterian lisukkeina, ovat terveellisiä. Vihannekset sisältävät hedelmien, juuresten ja marjojen tavoin runsaasti hyvinvointia edistäviä ravintoaineita, kuten vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Nämä ravintoaineet ovat terveytemme kannalta välttämättömiä. Vihannekset sisältävät lisäksi runsaasti kuituja, jotka edistävät vatsan toimintaa ja pitävät meidät kylläisinä pitempään.

Nauttimalla aterioilla monipuolisesti vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja saamme riittävästi erilaisia ravintoaineita. Vihannesten runsas käyttö voi myös ehkäistä erilaisia sairauksia kuten liikalihavuutta, sydän- ja verisuonitauteja sekä joitakin syöpäsairauksia. Koska vihannekset ovat täyttäviä ja vähäkalorisia ne auttavat osaltaan myös painonhallinnassa.

Suomalaiset syövät keskimäärin aivan liian vähän vihanneksia, joten voit tehdä oman osuutesi lisäämällä vihannesten kulutusta!

 

Ida Blåfield

Harrastelijaviljelijän vinkki 2.0

Kasvihuoneviljelyn harrastaja aloittaa tomaatin ja paprikan viljelyn maaliskuussa kylvämällä siemenet kasvualustaan. Taimet voidaan istuttaa kasvihuoneeseen noin kahden kuukauden kuluttua kylvöstä.

Tomaatinsiemenet kannattaa kylvää aivan uuteen multaan, koska jo aikaisemmin vihannesten tai kukkien viljelyssä käytetyn mullan mukana voi tulla kasvisairauksia. Olisihan kurjaa, jos versot lakastuisivat vain muutamassa päivässä, vaikka yritit hoitaa niitä parhaasi mukaan. Kannattaa hankkia erityistä kylvömultaa, joka sisältää hieman hienojakoisempaa hiekkaa kuin tavallinen istutusmulta. Verrattain tiivis mutta kuitenkin ilmava multa on erittäin sopiva kasvualusta siemenille.

Siemenet kylvetään yleensä niin, että laatikon pohjalle levitetään noin 4 cm:n paksuinen multakerros, johon siemenet kylvetään hajalleen (hajakylvö). Sopiva kylvötiheys on noin 5–10 siementä 10 x 10 cm:n suuruiselle alalle. Siemenet peitetään noin 1 cm:n paksuisella kylvömultakerroksella. Multa kostutetaan sen jälkeen huolellisesti sihtisuppilolla varustetulla kastelukannulla, joka levittää veden multaan tasaisesti. Kostuttamisen jälkeen laatikko peitetään läpinäkyvällä muovilla, jonka päälle tulee vielä tumma muovi. Pidä laatikkoa noin 25 °C:n lämpötilassa 3–5 vuorokautta, kunnes siemenistä kasvavat versot alkavat pilkottaa mullasta. Poista tällöin tumma muovi ja aseta laatikko valoisaan paikkaan, mielellään kasvilampun alle. Lämpötilan tulee olla nyt hieman alhaisempi, noin 18–20 °C. Läpinäkyvä muovi voi olla paikallaan vielä muutaman vuorokauden, kunnes taimissa on näkyvissä noin neljä lehteä. Sen jälkeen myös läpinäkyvä muovi voidaan poistaa. Muovin poistamisen jälkeen on tärkeää huolehtia siitä, etteivät taimet pääse kuivumaan. Kasteluveteen on hyvä lisätä hieman typpipitoista lisäravinnetta. Harvenna liian tiheässä olevat taimet. Kun taimet ovat noin 8–10 cm:n korkuisia, ne siirretään istutusruukkuihin.

Halutessasi voit istuttaa siemenet myös kennostoihin. Periaate on sama kuin hajakylvössä, paitsi että siemeniä istutetaan yksi jokaiseen kennoon.

 

Mikael Dahlqvist

Dunne – premiumtuote nyt myös premiumpakkauksessa

Osuuskunta Närpiön Vihannes on tuottanut erittäin maukkaita Dunne-tomaatteja jo runsaan viiden vuoden ajan. Teemme sen yksinoikeudella ja olemme sen vuoksi päävastuussa tuotteen hyvistä ominaisuuksista ja mausta. Aikaisemmin tuotteet pakattiin melko neutraaliin mutta hyvin toimivaan pakkaukseen. Vuosien varrella olemme saaneet ennen kaikkea asiakkailtamme jonkin verran palautetta siitä, että tuote ansaitsisi myös arvoisensa, muista erottuvan pakkauksen. Olemme samaa mieltä.

Dunnen kysyntä on vilkasta ja sen tuotantopinta-ala on suuri. Tämä asettaa tiukat vaatimukset myös pakkaustavalle ja rasialle. Aloimme kehitellä uutta rasiaa jo talvella 2015–2016. Rasian piti olla toimiva, sen tuli erottua muista ja viestiä premiumtuotteen ominaisuudet mahdollisille ostajille. Valitsimme täysin uniikisti muotoillun sydämenmuotoisen rasian, joka tarjoaa uusia kiinnostavia yhteistyö- ja kampanjamahdollisuuksia. Kampanjateemoja voivat olla esimerkiksi ystävänpäivä, rakkaus, terveys, Sydänliitto, terveelliset tomaatit jne. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Tuote lanseerattiin näkyvästi tammikuun puolivälissä, ja sekä asiakkaat että kuluttajat ovat ottaneet sen avosylin vastaan. Toteutimme lanseerauskampanjan yhteistyössä Sydänliiton kanssa, ja sitouduimme lahjoittamaan tietyn summan jokaisesta myydystä Dunne-rasiasta sovittuna ajanjaksona. Yhteistyö Sydänliiton kanssa onnistui erinomaisesti, ja toistamme konseptin varmaankin myös tulevaisuudessa. Dunne-rasioissa on jatkossakin sydänmerkki. Kollegani Eva kertoo tarkemmin uuden Dunnen lanseerauksesta ja sen vastaanotosta sosiaalisessa mediassa.

 

Jonas Lundström

Sydänliitolle lahjoitus

 

Uuden sydämenmuotoisen rasian lanseeraus aloitettiin tammikuun puolivälissä, jolloin käynnistimme myös Sydänliiton toimintaa tukevan kampanjamme. Myimme 60 000 rasiaa ajalla 17.1–14.2.2017, ja Sydänliitolle lahjoittamamme summa oli siten peräti 3 000 €. Kampanjaa markkinoitiin sekä myymälöissä että sosiaalisessa mediassa, jossa kampanjan näki 319 060 yksittäistä henkilöä.

Lahjoitus luovutettiin Suomen Sydänliitto RY:n pääsihteerille Tuija Braxille ja markkinointipäällikölle Eeva Hietalahdelle. Dunne-kampanjasta on nyt iloa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Osuuskunnasta tilaisuuteen osallistuivat toimitusjohtaja Stefan Skullbacka, hallituksen puheenjohtaja ja Dunne-tomaatin viljelijä Börje Ivars sekä brand developer Eva Lillmangs.

 

Eva Lillmangs

SEURAA SUOMEN TUOREINTA INSTAGRAM -TILIÄ @NARPIONVIHANNES