Uutiskirje Kesäkuu 2017

Vitamiinit vihanneksista

Kesä lähestyy aimo harppauksin ja retki- ja grillauskausi on jo alkanut. Kauppojen hyllyt ja torit täyttyvät monenlaisista värikkäistä vihanneksista ja hedelmistä – kotimainen tarjonta on runsasta. Nyt alkaa tehdä mieli raikkaita ja keveitä aterioita, pataruokien ja raskaiden kastikkeiden ohjeet työnnetään taka-alalle. Lounasrasioihin kootaan värikkäitä salaatteja, kevyitä pastaruokia sekä kesäisiä keittoja, joissa on käytetty runsaasti kasviksia.

Käytä mielellään monenlaisia vihanneksia, koska siten saat riittävästi tarvitsemiasi vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Monivärinen raikas salaatti sisältää useimpia tarvitsemiasi vitamiineja. Kannattaa myös pitää mielessä, että jotkut antioksidantit, kuten tomaatin sisältämä lykopeeni, imeytyvät paremmin, kun ruoka kuumennetaan.

Auringosta saamme tarvitsemaamme D-vitamiinia, samalla kun kehostamme haihtuu kuumuudessa kosteutta. Tällöin on muistettava juoda ja täydentää kehon vesivarastoja esimerkiksi syömällä runsaasti vettä sisältäviä vihanneksia ja hedelmiä.

Ympärivuotinen sääntö onkin ”viisi päivässä” – syömällä viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä varmistat vitamiinien riittävän saannin!

Ida Blåfield

Viljelyskasveihin vaikuttavat tekijät.

Kasvinviljelystä ja varsinkin kasvihuoneviljelystä puhuttaessa on tapana todeta, että kasvuun voidaan vaikuttaa lukuisilla eri toimenpiteillä. Kasvihuoneviljely onkin juuri sen vuoksi niin kiinnostavaa, koska kasvuun vaikuttavia tekijöitä on niin helppo ohjata.

Kasvin kasvupotentiaali piilee fotosynteesissä, jossa auringon energia muuntuu kemiallisesti sidoksissa olevaksi energiaksi sokerimolekyylien muodossa. Aurinkoenergian sitomiseksi tarvitaan myös ilman sisältämää hiilidioksidia sekä vettä, jota kasvi imee juurillaan. Tämän sidotun energian avulla kasvi voi ravintoaineita hyödyntäen muodostaa biomassaa, joka kasvaessaan muodostaa itse kasvin.

Tästä syystä valon saatavuus on kasvua kaikkein eniten rajoittava tekijä. Kasvihuoneissa käytetäänkin sen vuoksi lisävalaistusta kompensoimaan puutteellista valoa pilvisellä säällä ja pimeimpinä talvikuukausina. Muita tekijöitä, kuten hiilidioksidia, voidaan annostella kasvihuoneeseen, samoin kuin luonnollisesti myös vettä. Jotta kasvi pystyisi imemään vettä, se tarvitsee terveen ja vahvan juurakon sekä säännöllisin väliajoin toistuvaa kastelua. Ilmankosteus vaikuttaa vahvasti veden imeytymiseen: jos ilmankosteus on liian suuri, kasvi voi imeä vettä liian hitaasti. Hiilidioksidilannoitetta annetaan kasvin ollessa aktiivisessa kasvuvaiheessa. Kasvihuoneen ilman on oltava riittävän kosteaa, liian kuivassa ilmassa kasvi ei enää ime hiilidioksidia. Ilmankosteuden säätely on sen vuoksi erittäin tärkeää.

Ravintoaineet annostellaan kasteluveteen. Ravinneliuos annostellaan lannoitesekoittimeen kasteluveden kanssa, jolloin kasvi saa jatkuvasti tarvitsemiaan ravinteita. Kasvien mineraalitarve vaihtelee eri kasvuvaiheissa, ja viljelijä voi säätää eri mineraalien määrää annostelijassa.

Lämpötila on yksi tärkeimpiä tekijöitä, joita kasvihuoneessa on voitava säätää. Muuttamalla lämpötilaa muutetaan samalla kasvin keräämän energian.

 

Mikael Dahlqvist
Viljelypäälikkö

Uusia herkullisia tuotteita kuluttajille

Vihdoinkin myös kausituotanto on päässyt vauhtiin! On todella erinomaista, että kotimaisia, huolellisesti tuotettuja ja ennen kaikkea maukkaita kasvihuonevihanneksia on nykyään tarjolla ympäri vuoden. Siitä huolimatta kausituotannon käynnistymisessä on aina oma viehätyksensä – varsinkin kun valikoima on kesällä niin paljon laajempi. Viimeistenkin kausituotteiden viljely saatiin käyntiin toukokuun alussa, joten pian tuotteita alkaa näkyä myös kauppojen hyllyillä. Ajattelin kertoa tämän kuun uutiskirjeessä lyhyesti vuoden uutuustuotteista. Tuotekehityksemme hedelmät ovat tavalliseen tapaan tulosta hyvästä yhteistyöstämme asiakkaittemme ja ennen kaikkea tuotteidemme kuluttajien kanssa. Tässä tämänkertaiset uutuutemme:

Flavorino –  perhepakkaus:

Tämä on tavallaan oma suosikkini uusien tulokkaiden joukossa. Ilmiömäisen herkullinen tomaatti on todella monikäyttöinen. Pakkasimme sen 600 gramman pakkaukseen, mikä onkin tämän tomaatin juju: se on tarkoitettu nautittavaksi yhdessä perheen tai ystävien seurassa. Kun nostat rasian tarjolle, se tyhjenee takuulla tuossa tuokiossa!

Snäxi Minikurkku:

Vuoden ehkä mullistavin uutuus on minikurkku. Suosittu pikariin pakattu snäksiperhe on saanut uuden jäsenen. Meiltä on kysytty, onko kyseessä tavallinen, hyvin aikaisin korjattu kurkkulajike, mutta itse asiassa se on aivan oma lajikkeensa, joka ei koskaan kasva tätä isommaksi. Kivan näköinen ja kätevästi pakattu pikkukurkku on lisäksi erittäin herkullinen. Täydellinen kesän eväsretkille.

Suippopaprika:

Tuotannoltaan suurin kolmesta uutuudestamme on suippopaprika. Ulkomainen suippopaprika on jo kauan ollut suomalaisten kuluttajien mieleen. Nyt Närpiön Vihannes voi tarjota kysyttyä kotimaista suippopaprikaa myös laajemmalle yleisölle. Suippopaprika tulee kauppoihin ensi viikolla! Makea ja maukas paprika sopii hyvin salaattiin tai täytettäväksi ja grillattavaksi.

 

Toivotan kaikille loistavaa kesää!

Jonas Lundström

Kesän raikas detox-vesi

1 sitruuna
½ kotimainen kurkku
1 rkl tuoretta inkivääriä
1-2 litraa vettä

Pese sitruuna ja kurkku, kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Täytä karahvi tai muu lasipurkki vedellä ja lisää hedelmät ja vihannekset. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Nauti seuraavana päivänä. Toista useamman päivän ajan.

SEURAA SUOMEN TUOREINTA INSTAGRAM -TILIÄ @NARPIONVIHANNES