Useimmat maan kurkunviljelijöistä eivät viljele kurkkujaan siemenistä, eivät myöskään Närpiön Vihanneksen viljelijät. Kurkut ostetaan sen sijaan istutusvalmiina taimina joltakin alueella toimivalta taimenviljelijältä. Lajike valitaan istutusajankohdan, viljelyjärjestelmän ja yleisen soveltuvuuden perusteella. Närpiön Vihanneksen viljelijöiden käyttämät kurkkulajikkeet ovat Imea, Aviance, Galiber, Taru ja Eminentia. Imea sopii erityisen hyvin ympärivuotiseen tuotantoon
Taimien kasvatus ja istutus
Tämä prosessi koskee niitä viljelijöitä, jotka kasvattavat itse omat taimensa, tai vaihtoehtoisesti työvaihe tapahtuu taimiviljelijän tilalla. Siemenet kylvetään ja taimet ovat istutusvalmiita kolmen viikon kuluttua. Kastelu ja lannoitus ovat erityisen tärkeitä kolmen ensimmäisen viikon aikana. Istutusvalmis taimi on noin 30 cm:n korkuinen.
Taimet istutetaan kasvualustaan noin 35 cm:n välein. Kasvualusta on joko turvetta tai kivivillaa. Jokaisella taimella on oma kastelutikku. Taimi sidotaan nyöriin, jota pitkin se pääsee kasvamaan. Kasvihuoneen lämpötila on kurkunviljelyssä 18–25 astetta (lämpimämpi talvella ja viileämpi kesällä)
Torjunta
Närpiön Vihanneksen viljelijät käyttävät tuhoeläinten ja kasvitautien torjunnassa pääasiassa biologisia menetelmiä. Tällöin käyttöön otetaan petopunkit (hyötyeläimet/torjuntaorganismit) jo ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa. Petopunkkien tehtävänä on syödä viljelmällä mahdollisesti esiintyvät tuhoeläimet. Joitakin juuritauteja torjutaan hyötysienillä.
Joissakin erittäin vaikeissa tapauksissa voidaan joutua käyttämään viimeisenä keinona kemiallisia torjunta-aineita. Näissä poikkeustapauksissa käytetään vain TUKESin hyväksymiä torjunta-aineita. Torjunta-aineiden käytön jälkeen satoa ei korjata ja viljelyssä noudatetaan ohjeiden mukaisia karenssiaikoja. TUKES on asettanut kotimaisessa kasvihuoneviljelyssä käytettävät kemiallisten torjunta-aineiden jäämien raja-arvot.
Kasvukausi
Kurkkusadon korjuu aloitetaan noin 3 viikon kuluttua taimen istutuksesta. Kurkku kasvaa nopeasti ja satoa korjataan periaatteessa joka päivä. Muita työvaiheita ovat esimerkiksi lehtien poisto ja latvojen hoito, jotka tehdään kerran viikossa.
Keskimääräinen tuotto neliömetriä kohti on ympärivuotisessa viljelyssä noin 170kg/vuosi ja kausiviljelyssä 34kg. Taimi antaa satoa noin 12–15 viikon ajan, eli ympärivuotinen viljelijä vaihtaa taimet vuoden aikana 3–4 kertaa. Kausiviljelyssä (kesällä) puhutaan pitkästä ja lyhyestä viljelykaudesta. Pitkä kestää seitsemän kuukautta ja lyhyt kaksi-neljä kuukautta. Kurkuntaimet tarvitsevat paljon valoa ja vettä. Kasvukaudella jokaiselle taimelle annetaan vettä noin 1,5–2,5 litraa päivässä. Kasveille annetaan säännöllisesti myös vesiliukoista lannoitetta. Sekä kastelu että lannoitus hoituvat automaattisesti. Kasvihuoneen lämpötilaa ja ilmastoa säädellään ilmanvaihtoluukuilla.
Sadonkorjuu
Nopeakasvuista kurkkua poimitaan lähes päivittäin. Kurkut poimitaan käsin ja kanta leikataan noin 1 cm mittaiseksi säilyvyyden parantamiseksi. Poimitut kurkut painavat noin 330g/kpl.