Bigro Ab

Area
65.000m2
Odlingsår
28
Generation
2

Börje Ivars är Närpes Grönsakers styrelseordförande och en av andelslagets största odlare. Han har verkat som ordförande sedan 2007 då han valdes till den ärorika uppgiften, samma år hade andelslaget sitt 50-års jubileum. Så hans första stora uppdrag var jubiléet.

Börjes karriär startade med ett växthus på 1200m², med endast en person på lönelistan, han själv. Han ansökte om medlemskap i andelslaget i samband med att han inledde sin karriär inom växthusnäringen, så medlem i Närpes Grönsaker har han varit sedan 1991.

Resan genom åren har varit utmanande men fram för allt intressant. Vägen att växa från en mans företag till att ha 60 personer anställd, har både varit givande och stundvis krävande. Utvecklingen genom åren att bli en driftig företagsledare med fina framtidsvisioner har gett resultat och idag odlar Börje på hela 65.000m². Börje är social och trivs bra med olika sorts folk och kulturer vilket är bra då man har många personer anställda.

I sin odling har han tomat, specialtomaten Dunne och gurka. Dunne odlar Börje med ensamrätt, vilket betyder att det är endast han som får ha denna sort i produktion. Dunne tomaten började produceras 2012 och har idag blivit en populär produkt bland konsumenterna. Börje har också 14ha jordbruksmark på vilket han odlar spannmål. Han driver också ett vattenbolag tillsammans med 4 andra odlare, varifrån de får sitt vatten. Så företagsamheten är ett viktigt element i hans vardag.

Som företagsledare med många järn i elden är fritiden ganska begränsad, men då tid finns så tycker Börje om att gå ut på promenader och kulturlivet har alltid stått honom nära om hjärtat. Själv har han varit aktiv inom revyvärlden och spelat revy i över 20 år i Böle Ufs regi. Under revytiden gjordes det en hel del gästspel till Sverige och t.o.m. till USA. Får han välja så går han gärna på teater eller spenderar kvällen på en konsert eller musikal.

Hela familjen har ett stort intresse för resor så för att få maximalt med avkoppling brukar de resa iväg några gånger om året. Familjen består av sambo Gun, och döttrarna Jennifer född -89 och Julienne -95.

 

Namn: 
Bigro Ab
Ort: 
Närpes
Odlarnummer: 
102, 111, 112, 113, 122, 132, 142
Odlingssorter: 
Dunne-tomat, tomat och körsbärstomat
Area: 
65.000m2
Odlingsår: 
28
Växthusens byggår: 
-91, -95, -01, -04, -07, -10, -15 och 2019
Generation: 
2
Uppvärmningssätt: 
flis, torv och flytgas
Miljöaspekter: 
Biologisk bekämpning, kompostering av plantmaterial, inhemska bränslen för uppvärmning

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES