Dunne pasta

Dunne pasta

Färskpasta med dunnetomat, vitlök och anjovis.

Recept för 4 personer

Sås:

2 askar Dunnetomat
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
3 msk olivolja
1 tsk socker
1 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
Salt,
Svartpeppar
10-15 basilikablad
250 g färskpasta t.ex. fettuccine

Anjovisolja:

½ burk anjovis, utan spad (ca 65 gram)
0,75 dl olivolja
Rivet skal av 1 citron
En nypa socker 

Såsen:

Skär tomaterna i skivor och finhacka eller pressa vitlöken. Halvera lökarna, skala dem och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna, häll i olivoljan, bryn vitlöken och löken. Häll på hälften av tomaterna, vatten, vinäger, socker och tomatpuré. Låt såsen koka ihop till rätt tjock konsistens, dra såsen av plattan och tillsätt resten av tomaterna samt finskuren basilika. Smaka av med salt och peppar.

Pastan:

Koka färskpastan i saltat vatten i ca 3 minuter.

Anjovisoljan:

Finhacka anjovis, blanda i en skål tillsammans med citronskal, olivolja samt en nypa socker.

 

Vänd ner såsen i den nykokta pastan. Ringla över av anjovisoljan vid servering och strö gärna över lite finskuren basilika.