Fredrik & Maarika Sandgren

Area
3.600m2
Odlingsår
13
Generation
2

Fredrik Sandgren är en av de nyaste medlemmarna i Andelslaget Närpes Grönsaker. Han odlar både röda och orange färgade pärltomater. Fredrik är den andra generationen med växthus och generationsväxlingen hos dem skedde år 2005. Han har alltså odlat i 11 år. Fredrik har säsongsodling vilket betyder att han odlar endast sommartid. Utöver sig själv och hans fru Maarika har han en anställd på heltid och vissa somrar en på deltid under sommarmånaderna. Biologisk bekämpning används, och vill man tillträda växthusen bör man ringa Fredrik på förhand eftersom hygien och miljö är viktigt i odlingarna.

"Det är viktigt med kvalitativa, rena och smakrika produkter, det är vad vi skall konkurrerar med” säger Fredrik om synvinklarna kring kvaliteten.

Han är utbildad biolog från Åbo Akademi. Efter utbildningen jobbade han som kvalitets- och miljöansvarig på ett företag, men menar att det inte fanns så mycket arbete inom branschen på den tiden så han tog chansen att ta över då hans far och farbror var på väg att gå i pension och fick erbjudandet att fortsätta odla efter dem. På den vägen har Fredrik kommit in på växthusbranschen.

På fritiden tycker han om natur, fotografering och familje- och friluftsliv. Familjen består av Fredrik, frun Maarika och döttrarna Emma och Ella födda 2010 och 2013.

Namn: 
Fredrik & Maarika Sandgren
Ort: 
Närpes
Odlarnummer: 
89 & 90
Odlingssorter: 
Orange pärltomat
Area: 
3.600m2
Odlingsår: 
13
Växthusens byggår: 
1982 & 1989
Generation: 
2
Uppvärmningssätt: 
Fasta bränslen, flis, lite olja
Miljöaspekter: 
Uppvärmning med fasta inhemska bränslen till 99%. Användning av biologisk bekämpning av skadedjur. Strävar till att odlingen skall vara kemikaliefri.

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES