Gurksmoothien

Vihreä kurkkusmoothie antaa hyvää energiaa

En grön gurksmoothie ger härligt med energi.

EN HÄRLIG DRICKBAR HÄLSOBOMB – GURKSMOOTHIEN SOM GER EN SMAK AV VÅREN

De första vårsolstrålarna är här och nu lönar det sig verkligen att äta rejält med inhemsk gurka. Man kan också svarva ihop gurkan till en smoothie med utvalda ingredienser som effektivt renar kroppen.
 

Som start på morgonen eller som avslut på dagen?
 

I gurksmoothien sitter finessen i det gröna, eftersom det i drycken tilläggs spenat, äppel och lime, samt ingefära om så önskas. Smoothien lämpar sig för att avnjutas vilken tid på dygnet som helst. Den ger en energisk start på morgonen eller så kan den drickas som ett mellanmål som effektivt håller hungern borta.

Supergrönsaken som håller vikten under kontroll

Gurkans hälsoeffekter är överraskande stora. Den gröna supergrönsaken innehåller rikligt med vitamin, antioxidanter och fibrer. Den är på grund av sin höga vätskehalt ett utmärkt sätt att hålla vätskebalansen i skick och kallas ofta för kroppens rengörare.
 

Gurkan är också ett utmärkt val ifall man vill hålla koll på vikten och passar sålunda som en del av den dagliga kosten. Det lönar sig att alltid äta gurkan med skalet på. Det är just skalet som innehåller fibrer som förbättrar matsmältningen och försnabbar ämnesomsättningen. Gurkan är förpackad i plast för att förbättra hållbarheten och minska matsvinnet.

 

Se videon med Ulf Harf och hans växthus. I hans växthus mognar det dagligen 25 000 nya gurkor.

VÄRLDENS RENASTE MAT

Det gamla finska ordspråket: ”Puhtaus on puoli ruokaa” syftade i tiderna till en god hygien, men nuförtiden syftar renlighet främst till matens produktionssätt. Ulf Harf från Närpes odlar inhemsk gurka och är en av förespråkarna för rent producerad mat.

”Renlighet är det bästa smycket” syftade i tiderna till god hygien, men nuförtiden syftar renlighet främst till matens produktionssätt….

 

I samråd med övriga odlare i Andelslaget Närpes Grönsaker, menar Ulf att han producerar världens renaste mat. Det innebär till exempel, att gurkorna packas endast några kilometer från växthusen och att det endast används biologisk bekämpning för att de inte ska samlas rester av skadliga ämnen på grönsakerna.

Finlands klimat och rena vatten är gynnsamma för produktion av ren mat. Dessutom går utvecklingen ständigt framåt tack vare odlarnas yrkesskicklighet.

 

Inhemsk gurka kan köpas året om

Nu för tiden smakliga inhemska gurkor kan köpas året om. Det har odlats gurkor året runt i Närpes redan över 20 år. Gör ett smart val – köp alltid inhemskt och plocka med dig de bästa recepten för att pigga upp våren med.

#VihannesOnNärpes

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES