jullimpa med tomat

Jullimpa

Saftig tomatlimpa till julbordet

 

1kg inhemska tomater
2dl sirap
1 1/2 dl vatten
50 g jäst
1 dl torkade dadlar eller torkad blandfrukt i bitar
2 msk fänkål
14-18 dl vetemjöl (beroende på saftigheten i tomaterna)

 

Mixa de oskalade tomaterna i en mixer tillsätt sirap, de torkade frukterna, salt och fänkål. Låt stå och dra i 3 timmar i rumstemperatur. Lös upp jästen i handvarmt vatten. Häll i jästvattnet i tomatblandningen. Blanda i mjölet och arbeta degen smidigt. Låt jäsa ca 40 minuter. Baka ut till 4 limpor och låt jäsa på lugnt och varmt ställe i 30 minuter. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Pensla under gräddningen med lite sirap utblandat i vatten.