Hemlagad ketchup

Ketchup

3 msk olivolja
1,5 kg rödmogna inhemska tomater
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära 
1 msk korianderfrön 
2 hela kryddnejlikor
1 msk nymald svartpeppar
½ tsk salt
2 dl rödvinsvinäger 
1 dl rörsocker eller farinsocker
liten röd chili

 

  • Sätt olja, tärnade tomater, hackad lök, pressad vitlök, riven ingefära, korianderfrön, nejlikor, svartpeppar, salt och eventuellt lite hackad chili i en stor tjockbottnad kastrull och koka försiktigt.
  • Tomaterna släpper rätt snart vätska så ingen tilläggs vätska behövs. Låt sedan puttra tills tomaterna är mjuka, ungefär en halvtimme. Kör sedan alltihopa i en mixer eller med en stavmixer.
  • Passera tomatkoket genom en passersil. Viktigt! Passera ketchupen mycket noggrant.
  • Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Koktiden varierar beroende på vätskemängden i tomaterna men runt 2h rör det sig om. Rör om då och då.
  • Töm upp ketchupen i upphettad (desinficerad i het ugn) glasflaska/glasburk, sätt fast korken/locket genast.
  • Förvaringskärlet skall vara rent för att ketchupen skall hålla länge i kylskåp.
  • Använd alltid ren sked då du skopar ketchup ur burken!

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES