Hemlagad ketchup

Ketchup

1. Sätt olja, tärnade tomater, hackad lök, pressad vitlök, riven ingefära, korianderfrön, nejlikor, svartpeppar, salt och eventuellt lite hackad chili i en stor tjockbottnad kastrull och koka försiktigt.
2. Tomaterna släpper rätt snart vätska så ingen tilläggs vätska behövs. Låt sedan puttra tills tomaterna är mjuka, ungefär en halvtimme. Kör sedan alltihopa i en mixer eller med en stavmixer.
3. Passera tomatkoket genom en passersil. Viktigt! Passera ketchupen mycket noggrant.
4. Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Koktiden varierar beroende på vätskemängden i tomaterna men runt 2h rör det sig om. Rör om då och då. 
5. Töm upp ketchupen i upphettad (desinficerad i het ugn) glasflaska/glasburk, sätt fast korken/locket genast. Förvaringskärlet skall vara rent för att ketchupen skall hålla länge i kylskåp. Använd alltid ren sked då du skopar ketchup ur burken!

 

3 msk olivolja
1,5 kg rödmogna tomater (av Encore sort)
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära 
1 msk korianderfrön 
2 hela kryddnejlikor
1 msk nymald svartpeppar
½ tsk salt
2 dl rödvinsvinäger 
1 dl rörsocker eller farinsocker
litet röd chili