Lihapullat paahdetussa tomaattikastikkeessa

Köttbullar i rostad tomatsås

4-6 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter

Rostad tomatsås:

700 g mogen inhemsk tomat (5 stora)
2 schalottenlökar
1 vitlök sun solo eller 2 stora klyftor
50 g riven parmesanost
1 msk torkad timjan
0,5 dl olivolja
1 msk socker
50 g tomatpure
1 msk kapris
Vatten 1-2 dl
Salt
Svartpeppar

Skär tomaterna och löken i grova bitar. Bre ut alla ingredienser i en långpanna, rosta i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter, tills alltsammans fått lite rostad yta. Häll allt från plåten i en kannmixer. Mixa blandningen slät och tillsätt vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Köttbullar med tomat: 
ca 20-25 köttbullar

400 g nötfärs
1 ägg
1 msk mjöl
1 msk torkad timjan
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpure
Svartpeppar, salt
Smör till stekning

Sätt alla ingredienser i stor bunke, blanda allt snabbt med slev eller med plasthandske. Knåda inte färssmeten i onödan, då det kan göra att köttbullarna blir sega. Forma små ca 20 grams köttbullar med händerna, använd gärna plasthandskar och doppa händerna i kallt vatten när smeten fastnar i händerna.

Stek köttbullarna i smör i en varm stekpanna.  Vänd försiktigt och stek inte för stor mängd åt gången, stek hellre flera stekpannor. Köttbullarna är färdiga när de är genomstekta (eller överstiger 70 grader)

Servera tillsammans med den rostade tomatsåsen, klipp gärna över färsk gräslök och skiva upp några färggranna pärltomater som dekoration. Servera med potatismos eller din egen favoritpasta.