
Laxplåt + Tzatziki
Laxplåt:
1 paket Närpes Grönsakers San Marzano tomater
1 stor zucchini
1 knippe sparris
olja
Svartpeppar
ca. 700 g laxfilé
½ citron
Tzatszki:
1 st Närpes Grönsakers gurka
1-2 vitlöksklyftor
300 g turkisk yoghurt
½ citron
olja
salt
svartpeppar
- Sätt ugnen på 200 grader, ta fram en ugnsplåt och beklä den med bakplåtspapper.
- Skölj tomaterna zucchini och sparis. Skär de skarpa ändorna av sparrisen.
- Halvera tomaterna i längdriktningen och skär zucchinin i rejäla puckar.
- Sätt grönsakerna på ugnsplåten och häll över lite olja, salt samt svartpeppar. Sätt in grönsakerna i ugnen medans du förbereder laxen.
- Skär laxfilén i önskade bitar, eller så kan du göra vacka laxmedaljonger.
- Pressa en halv citron över laxbitarna samt krydda med salt och svartpeppar.
- Ta ut plåten med grönsakerna och placera laxbitarna med grönsakerna på plåten.
- Sätt plåten tillbaka in i ugnen och låt den vara där i ca 15 minuter, tills laxen är klar och grönsakerna fått lite fin färg.
- Tillredningstiden beror på laxbitarnas storlek samt ugnen.
Medan du väntar att laxplåten blir klar så tillreder du tzatzikin.
- Skölj gurkan och riv den på rivjärnets grova del.
- Flytta den rivna gurkan i ett durkslag och tryck bort vätskan med en sked.
- Sätt allt i en skål, tillsätt den pressande vitlöken, yoghurten, citronsaften samt en lite skvätt med olja.
- Krydda med salt och svartpeppar. Rör om och smaka av, tillsätt vid behov mera kryddor.
Receptet är för fyra pertsoner.
Recept: Emili Kumpuniemi
FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES
28
08
08