Laxplåt med SanMarzano tomater och tzatziki

Laxplåt + Tzatziki

 

Laxplåt:

1 paket Närpes Grönsakers San Marzano tomater
1 stor zucchini
1 knippe sparris
olja
Svartpeppar
ca. 700 g laxfilé
½ citron

Tzatszki:

1 st Närpes Grönsakers gurka
1-2 vitlöksklyftor
300 g turkisk yoghurt
½ citron
olja
salt
svartpeppar

 

  • Sätt ugnen på 200 grader, ta fram en ugnsplåt och beklä den med bakplåtspapper.
  • Skölj tomaterna zucchini och sparis. Skär de skarpa ändorna av sparrisen.
  • Halvera tomaterna i längdriktningen och skär zucchinin i rejäla puckar.
  • Sätt grönsakerna på ugnsplåten och häll över lite olja, salt samt svartpeppar. Sätt in grönsakerna i ugnen medans du förbereder laxen.  
  • Skär laxfilén i önskade bitar, eller så kan du göra vacka laxmedaljonger.
  • Pressa en halv citron över laxbitarna samt krydda med salt och svartpeppar.
  • Ta ut plåten med grönsakerna och placera laxbitarna med grönsakerna på plåten.
  • Sätt plåten tillbaka in i ugnen och låt den vara där i ca 15 minuter, tills laxen är klar och grönsakerna fått lite fin färg.
  • Tillredningstiden beror på laxbitarnas storlek samt ugnen.

Medan du väntar att laxplåten blir klar så tillreder du tzatzikin.

  • Skölj gurkan och riv den på rivjärnets grova del.
  • Flytta den rivna gurkan i ett durkslag och tryck bort vätskan med en sked.
  • Sätt allt i en skål, tillsätt den pressande vitlöken, yoghurten, citronsaften samt en lite skvätt med olja.
  • Krydda med salt och svartpeppar. Rör om och smaka av, tillsätt vid behov mera kryddor.

Receptet är för fyra pertsoner.

Recept: Emili Kumpuniemi

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES