Lillandts Grönsaker Ab

Area
9.600m2
Odlingsår
33
Generation
3

Christer Lillandt (Lillandts Grönsaker Ab) från Pjelax har varit medlem i Andelslaget Närpes Grönsaker sedan 2006. Han anslöt sig samma år som han blev den tredje generationen att ta över växthusen efter sin far Kurt, som också var medlem i andelslaget. 2007 utökade Christer arealen till 9.600m2 genom att bygga ett blockhus.

Han har varit med inom odlingen hela sin uppväxt och efter trädgårdsskolan i Korsholm har han jobbat inom växthusbranschen. Han har idag sex stycken heltidsanställda utöver sig själva. Tomat Encore, körsbärstomat Conchita och Sassari är det som odlas för tillfället och i sommar kommer han även odla klaskörsbärstomat. Christer har i sin odling ett 10-tal olika testsorter åt andelslaget och några av dem kommer dessutom börja säljas till inkommande säsong. Miljömedvetenheten är ett viktigt kriterium så växtunderlag och blad från plantor komposteras och sprids ut på åkrarna som gödsel. Växthusen värms upp med flis och levereras som bolagsvärme från Pjelax Energi Ab. Pjelax Energi är ett värmeverk som ägs av ett antal odlare. Han bekämpar i första hand biologiskt och har humlor som sköter pollineringen. Hygien är också ett viktigt element, så vill man göra inträde i Christers växthus bör man kontakta honom innan, eftersom det finns en stop skylt på dörren med tel. numret intill.

Vid sidan om växthusen har Christer även ett 20ha stort jordbruk där han odlar korn och havre. Familjen Lillandt består av frun Helén och döttrarna Julina född -98 och Emilia född -01. På fritiden är han fotbollsintresserad och många kvällar i veckan går åt att vara vid sidan av någon fotbollsplan, antingen skjutsa flickorna till träningar eller se på någon match. På fritiden försöker han även hinna med att koppla av på sommarstugan.

Namn: 
Lillandts Grönsaker Ab
Ort: 
Pjelax
Odlarnummer: 
6, 16, 26
Odlingssorter: 
Körsbärstomat, orange pärltomat, röd pärltomat och mini-gurka
Area: 
9.600m2
Odlingsår: 
33
Växthusens byggår: 
-65, -97, -82, -88 och -07
Generation: 
3
Uppvärmningssätt: 
Flis
Miljöaspekter: 
Biologisk bekämpning, växtunderlag och blad från plantor komposteras och sprids ut på åkrarna.

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES