nyårs tilltugg

Nyårs tilltugg

Till nyåret passar det fint med små smakbitar som är lätt att äta. 

Olivoljebakade dunne tomtarer

2 askar dunne tomater
3 vitlöksklyftor
2 dl olivolja
1/3 kruka färsk timjam
1 tsk salt
1 msk socker

125 grader, 60 minuter

Häll dunne tomterna i en ugnssäker liten form, häll över olivolja, grovt klippt timjan, skivad vitlök samt salt och socker. Baka av i ugnen på 125 grader C i 60 minuter. Låt svalna. Servera tomaten tillsammans med en bit mozzarella, några skott av valfria färska örter samt några droppar av den goda oljan. Riv gärna på lite parmesanost för ytterligare smakupplevelse.  Tomaterna håller sig i oljan.


Vinaigrette slungad gurka

10 cm gurka

Vinaigrette

1 tsk dijonsenap
¼ tsk salt
1 tsk socker
1 dl neutral olja
2 msk vitvinsvinäger
3 kvistar timjan
Svartpeppar

Börja med dijonsenapen i en skål, häll på vinägern, sockret, saltet, svartpepparn och timjanen och rör ihop allt. Vispa blandningen och häll i oljan i en tunn stråle, smaka av om det behövs.

Skär en 10 cm:s  gurkbit på längden, gröp ur inkråmet med en tesked.  Skär i ca 5 cm långa tunna strimlor. Slunga gurkstrimlorna i 2-3 msk av vinaigretten, spara resten av dressingen i en försluten burk i kylskåpet, håller sig i flera veckor.

Servera den vinaigretteslungade gurkan tillsamman med aioli och några kräftstjärtar på torrostade baguetteskivor.


Syltade tomater i 1-2-3 lag

1,5 dl ättika (1 del)
3 dl socker (2 delar)
4,5 dl vatten (3 delar)
Svartpeppar
Några kvistar färsk timjan

Koka upp ättikan, sockret samt vattnet i en kastrull, dra i några varv med nymalen svartpeppar. Tvätta under tiden tomaterna under kallt vatten, picka ett hål på varje tomat med t.ex. en cocktailsticka. Sätt tomaterna tillsammans med timjamen i en väl rengjord glasburk, gärna med patentlock.  Häll den kokande lagen över tomaterna. Låt tomterna mogna i lagen i kylskåp några dagar.

Servera som aptitretare eller som drinktilltugg tillsammans med knaperstekt rökt sidfläsk och en klick smetana.