Nyhetsbrev September 2016

Hösttips

Kom ihåg användningen av grönsaker i det varma köket

Det går utmärkt att pigga upp tillvaron i köket genom att använda sig av grönsaker i den varma maten när höstens kalla och gråa väder är här. Både färg, kryddighet och smak kan varieras med olika sorters grönsaker. I höstliga grytor och soppor kan tomaten, paprikan och chilin stå för större delar av smakerna, där dessa kan skäras i bitar, skivor eller mixas. Även som tillägg passar dessa grönsaker perfekt! Att woka eller steka grönsakerna för att användas som tillägg till måltiden eller bara ovanpå en smörgås gör att man blir varm i kroppen. 

Kom ihåg! Vid upphettning och varmhållning kan näringsförluster förekomma.

Paprikapata

LED-belysning

Andelslaget går i spetsen för LED-belysning

Andelslaget Närpes Grönsakers odlare har alltid varit i framkanten vad gäller teknologisk utveckling inom växthusproduktionen i Finland. Nu tar våra odlare också stora steg framåt för att implementera energisparande lösningar för odling i belysta förhållanden.  Till denna vintersäsong kommer vi att ha LED-belysning i produktion av tomat på en areal på drygt 4 ha, vilket är hela 33 % av vår odlingsareal av belyst tomat. Tack vare LED belysning kan vi minska på energiförbrukningen per producerat kg och även uppnå kvalitetsförbättringar.

 Vi är stolta över att våra odlare vågar satsa och investera i ny och förhållandevis ännu dyr teknologi i dessa tider, när marknaden och priskonkurrensen är hård och sätter press på lönsamheten i odlingarna.

Utöver satsningarna på energieffektivitet så har våra odlare satsat på kvalitetsutveckling och produktsäkerhetssystem under detta år.  Odlarna har under våren och sommaren auditerats av utomstående auditörer för IP Frukt & Grönt produktsäkerhetssystemet. Hittills har 13 odlare erhållit certifikat och resterande kommer att erhålla certifikaten inom kort. Vi är det enda packeriet av växthusgrönsaker där odlarna i sin helhet kommer att vara certifierade under detta år. På packeriet har vi startat jobbet med att bygga ISO 22000 produktsäkerhetssystem och vi har som mål att certifiera kvalitetssystemet under 2017. Efter det följer byggande av miljöledningssystem enligt ISO 14000 standarden.

De här åtgärderna i kombination med många andra rent tekniska utvecklingsprojekt och fokus på smakfrågor i sortimentsutvecklingen är bevis på att Andelslagets odlare visar vägen för utvecklingen inom växthusbranschen för att producera trygga och smakfulla grönsaker året om, allt enlig vår devis, Producerat av Mästare.

Närpes Grönsaker, ett trygg och ansvarsfullt val för kund och konsument.

Stefan Skullbacka

VD

LED-valaistus

Nya sorter

Nya lovande sorter för produktion.

Under gångna odlingssäsongen har en hel del nya sorter testats och en del nyheter ser intressanta ut både ur odlingsperspektiv och för konsumenten.

Framför allt så kommer vi till ny säsong att börja introducera en förbättring av Dunne tomaten. Både smak, form och konsistens ser mycket lovande ut på en ny sortförbättring. Detta passar bra i och med att produkten dessutom nu kommer att lanseras i en ny förpackning.

På gång finns också mera frilandsgurka inför vintersäsongen och där ser vi också en ny sort som vi hoppas ger finare kvalitet samt att den odlingsmässigt skall vara jämnare i produktionen. Därtill hoppas vi till en ny säsong kunna lansera något helt nytt inom paprika segmentet.

Våra största utmaningar på sortsidan är att hitta förbättringar på körsbärstomat och vanlig rund tomat. Omfattande sortförsök har gjorts och åtminstone på vanlig tomat finns en del lovande nyheter som ser ut att kunna kombinera en god hållbarhet utan att för den skull ge avkall på smaken. Flera tester och uppföljningar görs därför under den närmaste tiden.

 

Mikael Dahlqvist

Odlingschef

Intressant höst på kommande

Intressanta saker på gång på Andelslaget inför vintern

Sommaren börjar så småningom vara förbi, nu hoppas vi på att få njuta av vackra höstdagar. Säsongsproduktionen fortsätter dock ännu ett par månader så vi avvaktar ännu med säsongsöverblicken. Tänkte istället blicka framåt och berätta lite vad vi har att erbjuda er till vintern, det är åtskilligt med spännande saker kan jag lova.

Vinterproduktionen av frilandsgurka visade sig riktigt lyckad senaste säsong och i år kommer vi att vara i farten ännu tidigare. Första frilandsgurkorna ur växthus kommer att skördas redan i oktober och säsongen kommer att fortgå till slutet av våren för våran del. Rent tekniskt är vinterproduktion av frilandsgurka inte lätt men med skickliga odlare går det. Intresset för produkten ifjol vintras var stort och vi ser fram emot en lyckad vinter med inhemsk frilandsgurka även i år.

Pärltomat i bägare är en produkt som storligen slagit igenom på den inhemska marknaden och efterfrågan på alla sorters snackgrönsaker är god. Efter önskemål från både kund och konsument kommer vi för första gången någonsin att producera pärltomat i bägare även i vinter. Det är årets kanske största nyhet inom växthusnäringen, ett inhemskt snackingalternativ ur växthusvärlden att njuta av även vintertid!

Den tredje nyheten för i vinter är Dunne-tomaten som kommer att genomgå en ansiktslyftning, eller rättare sagt asken. Vi har fått önskemål från våra kunder samt även själva funderat på hur vi skall kunna förpacka Dunne-tomaten som den premiumprodukt den är. Ifall utlovade leveranstidtabeller håller så kommer vi redan mot slutet av året att kunna leverera Dunne i en helt ny ask. Tidigare har Dunne förpackats i en ask motsvarande körsbärstomatens, men eftersom det är frågan om en helt skild produkt vill med en tydlig skillnad även genom asken göra konsumentens val lättare. Dunne har verkligen hittat sin plats på marknaden med veckovolymer på uppemot 40 000 askar. Inför vintern kommer vi att öka produktionsnivån en aning från senaste vinter eftersom det då rådde brist på den. Relanseringen av Dunne kommer att både synas och höras även marknadsföringsmässigt så stay tuned.

Hoppas ni får många smakliga njutningsstunder med våra produkter i höst och vinter. Ha en riktig bra höst så ses vi!

Jonas Lundström

Försäljnings- och marknadsföringsdirektör

Hemlagad ketchup

3 msk olivolja
1,5 kg rödmogna tomater (av Encore sort)
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära 
1 msk korianderfrön 
2 hela kryddnejlikor
1 msk nymald svartpeppar
½ tsk salt
2 dl rödvinsvinäger 
1 dl rörsocker eller farinsocker
litet röd chili 

 

  1. Sätt olja, tärnade tomater, hackad lök, pressad vitlök, riven ingefära, korianderfrön, nejlikor, svartpeppar, salt och eventuellt lite hackad chili i en stor tjockbottnad kastrull och koka försiktigt.
  2. Tomaterna släpper rätt snart vätska så ingen tilläggs vätska behövs. Låt sedan puttra tills tomaterna är mjuka, ungefär en halvtimme. Kör sedan alltihopa i en mixer eller med en stavmixer.
  3. Passera tomatkoket genom en passersil. Viktigt! Passera ketchupen mycket noggrant.
  4. Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Koktiden varierar beroende på vätskemängden i tomaterna men runt 2h rör det sig om. Rör om då och då.
  5. Töm upp ketchupen i upphettad (desinficerad) glasflaska/glasburk, sätt fast korken/locket genast. Förvaringskärlet skall vara rent för att ketchupen skall hålla länge i kylskåp.  Använd alltid ren sked då du skopar ketchup ur burken!
Itse tehty ketsuppi

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES