Nyhetsbrev Februari 2017

Konsumenttest gav oss värdefull feedback

I slutet av fjolåret gjorde vi en konsumentundersökning av smak och en del andra kvalitetsfaktorer på 5 olika sorter av traditionell rund tomat. Både på marknaden befintliga allmänt odlade sorter (2 st.) och 3 st nya alternativ. Konsumettestet utfördes av Foodwest Oy som är specialiserad på konsumentundersökningar inom livsmedel. Totalt 75 konsumenter i olika åldersgrupper och kön deltog i konsumentpanelen.

Resultatet visade klart att vår nuvarande huvudsort Encore bedöms av ha den bästa smaken och bruksegenskaperna av de sorter som jämfördes och skillnaden till en av de av övriga sorterna som odlas allmänt på annat håll i Finland var statistiskt signifikant till Encores fördel. Resultatet ger oss ytterligare belägga för att vår strategi att ha fokus på smakrika sorter i vår produktutveckling är helt rätt ur ett konsumentperspektiv. Vi måste bara få konsumenten att hitta just våra tomater ur butiksdiskarna så att de inte blandas med andra typer och sorter av tomat.  

Bland de testade sorterna fanns också en ny tomatsort som verkade intressant vad gäller både smak och hållbarhet och som fick god konsumentrespons. Den sorten kommer vi att testa vidare i våra odlingsförsök och utvärdera odlingsegenskaperna. De 2 övriga nya sorterna som testades gav inte tillräckligt bra resultat för att de skall kunna godkännas för produktion eller som ersättare för Encore sorten.

”Det sitter i smaken” är en av våra ledstjärnor och slogans och vi jobbar hårt med att försöka hitta nya alternativ och smakupplevelser av grönsaker odlade av inhemska producenter för inhemska konsumenter.

Följ oss och vårt arbete på de sociala medierna och vår hemsida.

Stefan Skullbacka
VD

Kotimainen tomaatti

Dunne – en klassiker, i ny skepnad!

Dunne tomaten är sedan flera år en etablerad produkt på den finska grönsaksmarknaden, och odlas med ensamrätt av Andelslaget Närpes Grönsaker. Eftersom Dunne tomaten är en premiumprodukt, så tycker vi att den förtjänar en ask som förmedlar just det budskapet. Det som slutligt fick oss att ta beslutet var motsvarande feedback från våra kunder. Det avgjorde saken och vi beslöt oss för att ge Dunne tomaten den uniform den förtjänar, en hjärtformad ask.

Vad är det då hos Dunne tomaten som tilltalar konsumenten och vad vill vi berätta om produkten? För konsumenten är produktens ursprung och smak i en viktig roll. Eftersom vi på Närpes Grönsaker vill vara helt transparenta i vårt sätt att handla, har vi valt att på insidan av askens lock presentera Börje Ivars, odlaren av Dunne. Inhemskheten förtydligas via flera olika element på själva asken. Om smaken skvallrar att den hör till produktgruppen ”Aroma”, som närmare beskrivs på vår hemsida.

Då Dunne redan är en etablerad produkt är det viktigt med relevant synlighet, för att såväl nuvarande som nya köpare skall hitta produkten i dess nya skepnad. Konsumenten är den som med sina köpbeslut avgör vad som hittas i butikshyllan och därför är konsumentmarknadsföring och -kontakt A och O för oss. Asken och transportemballagen är i sig de viktigaste marknadsförings-kanalerna. I övrigt når vi ut till konsumenten bl.a. via sociala media. Kanaler som YouTube, LinkedIn, Instagram och Facebook är alla viktiga redskap i Dunne-lanseringen.

För maximalt genomslag vid lanseringen ville vi ha en stark samarbetspartner med oss i själva lanseringskampanjen. Hjärtsjukdom är i Finland den vanligaste folksjukdomen och det känns som ett naturligt val, att i samband med lanseringen av vår nya Dunne ask vara med och stödja deras viktiga verksamhet. Det faktum att våra produkter till sin hälsoprofil väl överensstämmer Hjärtförbundets ideal, gjorde oss till en intressant samarbetspartner för dem. Vi är mycket nöjda över samarbetet som fortgår under 6 veckors tid jan-feb 2017 och vi är övertygade om att vi samarbetar igen i framtiden.

 

Titta på kampanjvideon på YouTube: https://youtu.be/U5-feeuXbuw

 

Jonas Lundström
 

Dunne-tomaatti sydänrasiassa

Hobbyodlarens tips

Februari hör till de månader då det ännu för hobbyodlaren är en rätt lugn månad. För våra yrkesodlare däremot är februari en månad fylld av febril aktivitet. Under februari sker de flesta planteringarna och allt i växthuset ska under kort tid förberedas för att tag emot plantor. För hobbyodlaren däremot är februari en månad då planering inför säsongen ligger mera i fokus.

Skall du driva egna plantor till ett hobbyväxthus som inte har uppvärmning så bör sådden av frön ske i mitten av mars månad för tomat och paprikaplantor medan gurkväxter kan sås tidigast i slutet på april. Vad som kan göras i februari är således att fundera över fröbeställningarna. När det gäller frön så rekommenderar jag varm att man använder sig av väl etablerade leverantörer torts att det finns många spännande nätsidor som bjuder ut massor av exotiska och ovanliga sorter. Detta eftersom risken för att får med sig växtsjukdomar som drabbar övriga växter i odlingen är betydligt större om man beställer frön från firmor som har de mest märkvärdiga sorter och växter . Dessutom är grobarheten ofta mycket dålig för sådana specialiteter.

När det kommer till tomatsorter så rekommenderar jag gärna olika typer av körsbärstomat eftersom dessa är snabbare i växtsätt och inte tar inte lika lång tid på sig att mogna, dessutom är de inte lika känsliga för toppröta om man bommar lite med bevattning och gödsling. Det samma gäller för chili som är mer lättodlad än fullstora paprikor. En annan växt som är enkel och passar utmärk att själv odla i växthus är physalis. Meloner och äggplantor är sedan betydligt mer svårodlade och hinner inte alltid mogna. Ett tipps är att beställa lite Tagetesfrön som man sår direkt i krukor i april månad. Tagetes är mycket lättodlad och lukten av tagetes håller bort en del skadedjur från odlingen.

 

Mikael Dahlqvist

plantering av gurka

Närpes Grönsakers bloggare

Jag heter Ida Blåfield och arbetar på Närpes Grönsaker som försäljare. Utöver försäljningen hjälper jag till på marknadsföringen genom att bland annat delta i mässor och blogga. Vår blogg är relativt ny och därför har jag inte bloggat värst länge.

Att blogga för Närpes Grönsaker är varierande och roligt. Man får ta fram sin kreativa sida och utmana sig själv genom att skriva varierande innehåll till bloggen. Jag har studerat till magister inom kostvetenskap och tidigare har jag arbetat mycket med livsmedel i kök. Det är kul att jag får använda mig av kunskaperna jag har från det teoretiska och det praktiska när jag skriver innehåll till bloggen.

På fritiden spenderar jag all min lediga tid med vänner och min familj, som består av min man Kim, min hund Saku och min katt Sfinx. Fartfyllda aktiviteter på två hjul, höga höjder och dans i grupp är några av de saker som faller mig i smaken.

Jag hoppas att du ska tycka om vår blogg och ser fram emot att producera ännu mera intressant material för alla er läsare. Bloggen hittar du här

 

I bloggens högra spalt finner du detta fält, fyll gärna i din e-post så meddelar vi när nya blogginlägg publiceras: 

 

Närpes Grönsaker blogg

Krämig räk-tomat pasta

Här ett tips på en jättegod maträtt, som till på köpet är mycket snabb att tillreda. 

180g skalade räkor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1,5dl vitt vin
1dl grädde
120g smetana
2 tsk sambal oelek
1st fiskbuljongtärning
10st DUNNE tomater
300g färskpasta (tagliatelle)
Dill
Salt & Peppar, parmesanost

 

Hacka löken, bryn den i smör. Pressa i 2 vitlöksklyftor. Häll i vinet, buljongtärningen och sambal oelek, låt puttra en stund. Sänk värmen, tillsätt grädde och smetana. Dela DUNNE tomaterna och tillsätt dem i såsen samt den finhackade dillen. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När pastan är nästan färdigkokt, ha i räkorna och några DUNNE tomatklyftor i såsen. Såsen skall inte koka mer, då blir räkorna sega.

Häll av pastavattnet och blanda pastan med såsen. Garnera med parmesanost och lite dill.

Bon Appétit! 

Krämig räk-tomat pasta

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES