Nyhetsbrev Juni 2017

Vitaminer från grönsakerna

Sommaren närmar sig med stormsteg och picknick och grillsäsongen påbörjas. Butikshyllorna och torgen fylls upp med inhemska grönsaker och frukter av alla dess färger och slag. Suget efter fräscha och lätta måltider med mycket färg kommer därmed tillbaka och recepten på varma grytor och tunga såser slinker längst bak i receptsamlingen. Nu fylls lunchlådorna med färgglada sallader, lätta pastarätter samt somriga soppor med stora mängder av grönsaker.

Dessa vitaminbomber till grönsaker kan och skall varieras till max för att man skall få en bra variation av vitaminer, mineraler och antioxidanter till sitt kostintag. Med en fräsch sallad där färger och former varieras kan man få i sig av de flesta vitaminer på en gång. Kan även vara bra att komma ihåg att vissa antioxidanter, som exempelvis lykopen i tomaten, kan tillgängligheten vara högre om man värmer upp grönsakerna.

Redan solen gör ju att vårat D-vitaminintag växer men det är bra att komma ihåg att med solen kommer värmen och risken för uttorkning växer. Då är det viktigt att komma ihåg vätskeintaget och exempelvis grönsaker och frukter innehåller rikligt med vätska och kan vara ett bra sätt att öka sitt dagliga vätskeintag på.

Överlag, såsom på vintern även på sommaren gäller ju regeln ”fem om dagen” – så med ett intag på fem portioner grönsaker och frukter om dagen borde vitaminbehovet vara fyllt!

Vilka faktorer påverkar en odlingsväxt

När man pratar om odling speciellt i växthussammanhang så kommer man snabbt in på att det finns otaliga faktorer som man kan styra och ändra på för att påverka odlingsväxten i ett växthus. Det är ur odlingsperspektiv vad som oftast gör det så väldigt intressant att just odla i växthus eftersom man har möjlighet att påverka alla dessa faktorer.

Grunden till växtens tillväxt ligger i den process som kallas för fotosyntesen. I fotosyntesen omvandlas solens energi till kemiskt bunden energi i form av sockermolekyler. För att binda ljusenergin behövs också luftens koldioxid samt vattnet som växten tar upp via sina rötter. Med hjälp av denna bundna energi kan sedan växten med hjälp av näringsämnen bilda biomassa som blir till tillväxt och som sedan utgör självaste växten.

Av denna orsak är tillgången på ljus oftast den mest begränsande faktorn för tillväxt. I växthus används därför också tilläggsbelysning för att kompensera för dåliga ljusförhållanden under mulna dagar samt under de mörkaste vintermånaderna. De övriga faktorerna som koldioxid kan man dosera in i växthuset samt vatten ges självfallet till växten genom bevattningen. För att upptagningen av vatten skall vara god behöver växten ha ett friskt och starkt rotsystem samt få bevattningsvatten med lämpliga intervaller. För vattenupptagningens roll spelar luftfuktigheten en stor roll, är luftfuktigheten för hög så kan vattenupptagningen bli för långsam. Koldioxidgödslingen ges när växten är aktiv och upptagningen sker, men när det kommer till koldioxidgödslingen så får klimatet i växthuset inte vara för torrt, alltså om luftfuktigheten blir för låg så upphör koldioxidupptaget. Därför är regleringen av luftfuktigheten mycket viktig.

Tillgången på näringsämnen sker genom bevattningsvattnet. Via en gödselblandare doseras näringslösning med i bevattningsvattnet för att det alltid skall finnas nödvändiga näringsämnen som växten behöver. Under olika växtskeden varierar behovet av vilka mineraler som växten behöver och detta reglerar odlaren genom inställningar på gödselblandaren.

Temperaturen är sedan en av de viktigaste faktorerna som man behöver reglera i växthuset. Genom att ändra på temperaturen så ändrar man på förbränningshastigheten av den energi som växten samlat på sig, det vill säga tillväxthastigheten. Under goda ljusförhållanden så binder växten mycket energi och man kan ha varmare temperatur i växthuset och är det dåliga ljusförhållanden måste man ha svalare. Temperaturen reglerar man med hjälp av mer eller mindre uppvärmning genom ett rörsystem i växthuset. Blir det för varmt när solen lyser så behöver man kanske ventilera ut överskottsvärme via luckor i växthusets tak.

Roliga produktnyheter åt konsumenten

Äntligen, äntligen så har säsongsproduktionen också kommit igång. Vi är så lyckligt lottade nuförtiden att vi har inhemska , omsorgsfullt producerade och framförallt välsmakande växthusgrönsaker att tillgå året om. Trots det är det ändå något speciellt då säsongsproduktionen startar från medlet av april, framförallt eftersom sortimentet förstås är så mycket bredare sommartid. Nu så här en dryg vecka in i maj så har vi hela vårt sortiment i produktion, så nu gäller det för dig som konsument att bonga dem i din butik bara . I denna månads nyhetsbrev tänkte jag kort berätta om årets produktnyheter. Produktutvecklingsresultatet är som vanligt utkomsten av ett gott samarbete mellan oss, våra kunder samt framförallt du som konsument. Se här vad vi hittat på:

Flavorino – familjeförpackning :

Den här produkten är på sitt sätt kanske min favorit av nykomlingarna. En fenomenalt god tomat med väldigt varierande användningsmöjligheter. Vi har förpackat den i en 600 grams förpackning och just det är det fina med denna produkt tycker jag, en produkt vars huvudsakliga avsikt är att avnjutas gemensamt med familjen eller vännerna. Ställ fram asken på bordet och jag lovar att den töms på sitt innehåll fortare än kvickt !

Snäxi Minigurka :

Årets kanske mest revolutionerande nyhet är vår minigurka. Våra populära familj med snacking-produkter förpackade i bägare har fått en ny medlem alltså. Många frågar ifall det är vanlig gurka som plockas i någon form av babystadie, men nej det är en helt egen sort som inte blir större än så här. Utöver att minigurkan är söt till sitt utseende och väldigt behändigt förpackad så är den också mycket god. Perfekt för sommarens picknickar.

Spetspaprika:

Produktionsmässigt så är spetspaprikan den största av våra tre nyheter. Spetspaprika i utländsk tappning har sedan flera år varit populär hos den finska konsumenten. Nu har vi på Närpes Grönsaker möjlighet att erbjuda den efterfrågade inhemska spetspaprikan i stor skala åt konsumenten. Spetspaprikan dyker upp i en butik nära dig den närmaste veckan ! Söt och god, perfekt i salladen eller varför inte fylld och grillad.

Jag vill önska er alla en strålande avslutning på våren och inledning på sommaren!

 

Jonas Lundström

Sommarens fräscha detox vatten

 

1 citron
½ inhemsk gurka
1 msk färsk ingefära
1-2 liter catten

Tvätta citronen och gurkan, skala ingefäran och skär allt i tunna skivor. Fyll en karaff eller annan glasburk med vatten och tillsätt frukterna och grönsakerna. Låt dra över natten i kylskåp. Drick nästa dag. Upprepa processen flera dagar.

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES