De flesta gurkproducenterna i landet driver inte upp sina plantor själva, detta gäller också för Närpes Grönsakers odlare. Istället köper man planteringsklara plantor av någon av plantleverantörerna i regionen. Val av produktsort för odling, enligt planterings tid, odlingssystem och allmän lämplighet. De sorter Närpes Grönsakers odlare har i produktion är Imea, Aviance, Galiber, Taru och Eminentia. Imea är speciellt lämpad för året runt produktion.
Uppdrivning av plantor och plantering
Detta steg i processen gäller för de odlare som själva driver upp sina plantor, alternativt sker detta steg hos plantuppdrivaren. Fröna sås och efter tre veckor är plantan planteringsklar. Under de första tre veckorna är det särskilt viktigt med bevattning och tillförsel av gödsel.
En planteringsklar planta är ca 30 cm hög.
Plantorna placeras ut med ca 35 cm mellanrum på växtunderlag. Växtunderlaget är antingen torv eller stenull. Varje planta har en egen droppsticka för vattentillförsel. Plantan binds upp i ett snöre som den får växa längs. Temperaturen i ett växthus för gurkodling varierar mellan 18-25 grader (varmare i vinterodling och svalare i sommarodling)
Bekämpning
Skadedjur och sjukdomar bekämpas av Närpes Grönsakers odlare i huvudsak biologiskt. Det innebär att man sätter in rovkvalster (nyttodjur/bekämpningsorganismer) redan i ett förebyggande syfte. Dessa rovkvalster har till uppgift att äta eventuella skadedjur som kan förekomma i odlingen. Vissa rotsjukdomar bekämpas av nyttosvampar.
I ytterst besvärliga fall kan kemisk bekämpning som sista utväg bli aktuell. I dessa undantagsfall används endast av TUKES godkända bekämpningsmedel. Vid användning av dessa sker ingen skörd och föreskrivna karensdagar efterföljs. För den inhemska växthusproduktionen finns det av TUKES utsatta gränsvärden för restvärden av kemiska bekämpningsmedel.
Växtsäsong
Efter plantering så är det ca 3 veckor till skörd för gurkplantan. Gurkans tillväxt är snabb och man plockar/skördar i princip varje dag. Övriga arbetsmoment är t.ex. bladning och skötsel av topparna, dessa moment utförs varje vecka.
Medelskörden per kvadratmeter i året om-odling är ca 170kg/år. För säsongsodling är medel-skörden per kvadratmeter 34kg. Plantans skördeveckor är ca 12-15 till antalet, vilket betyder att en året om-odlare byter plantor 3-4 gånger under ett år. För säsongsodling (sommar) så pratar vi om lång kultur och kort kultur, lång kultur innebär en odlingssäsong på sju månader och kortkultur en odlingssäsong på 2-4 månader. Gurkplantan behöver mycket ljus och värme. Under växtsäsongen tillförs gurkplantan ca 1,5–2,5 liter vatten per dag. Även näringstillförsel i form av vattenlöslig gödsel ges med jämna intervaller. Såväl bevattning som näringstillförsel sköts med automatik. Temperatur och klimat i växthuset regleras med ventilationsluckor.
Skördedags
Gurkan plockas som sagt i princip dagligen eftersom tillväxten är så snabb. Plockningsarbetet sker för hand, gurkastjälken skärs av ca 1cm från själva gurkan för bästa möjliga hållbarhet. Gurkorna som plockas väger ca 330g.