Pia och Joakim Strand

Area
10.500m2
Odlingsår
17
Generation
2

Joakim Strand (Handelsträdgård Strand) har en växthusareal på 10.500m2 i Pjelax. Han odlar tomater, körsbärstomater, paprika och några olika sorter av Chili. Joakim jobbade tidigare som sjukskötare före han började med växthus, men arbetade i växthusen vid sidan om i fem år före han tog över det krävande jobbet. Odlingsträdgårdsmästare genom vuxenutbildning är Joakim även utbildad till.

2005 skedde ett generationsskifte när Joakim tog över efter Handelsträdgård Sörhannus (Bengt). Joakim har varit medlem i Andelslaget Närpes Grönsaker sedan generationsskiftet. Utöver sig själv och frun så har han fem heltidsanställda. På sommaren tar han även in extra sommarjobbare när de anställda har semester.

Joakim håller hög nivå på miljö- och hygienaspekterna, så redan när han planterar använder han biologisk bekämpning som han sedan fyller på vartefter det behövs och humlorna sköter effektivt om pollinering. Hans anställda har kläder som är avsedda för att användas i växthusen och desinficeringsmedel används alltid före man går in och när man går ut ur växthusen. Systemet med en Stop skylt på dörren och tel. nummer under menar han fungerar bra.

Största delen av fritiden går åt att passa de fyra barnen (-95, -97, -01, -05) med sina hobbyer. Men han hinner även själv med lite jakt, fiske och motionshockey.

Namn: 
Pia och Joakim Strand
Ort: 
Pjelax
Odlarnummer: 
34 & 36
Odlingssorter: 
Tomat, körsbärstomat, gul paprika, röd paprika och chili
Area: 
10.500m2
Odlingsår: 
17
Växthusens byggår: 
Fristående glashus -78, -80, -85, -97 och ett blockhus -08
Generation: 
2
Uppvärmningssätt: 
Torv och flis
Miljöaspekter: 
Biologisk bekämpning. Ca 70 % av bevattningsvattnet från brunn och ytvatten.

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES