Rökt paprikagryta

Rökt paprikagryta

2 röda paprikor
2 gula paprikor
5 kvistar rosmarin
En nypa salt och socker
1 näve al spån för rökningen

Blötlägg alspånen 15 minuter innan de skall användas. Skär paprikorna grova bitar, avlägsna fröna. Sätt allt på en plåt/galler. Sockra och salta paprikorna, blanda med kvistarna av rosmarin och rök sedan i t.ex. en elrökugn eller i en röklåda, ca 25 minuter, låt svalna. 

3 paket halloumi (600 g)
2 små gula lökar
3 små vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk socker
1,5 tsk rökt paprikapulver
1 krm malen kanel
1 st torr äppelcider (33cl)
500 g passerad tomat
1 grönsaksbuljongtärning
Salt, svartpeppar
1 knippe färska örter

Skär halloumin i ca 2 cm:s tärningar, ställ i en skål med kallt vatten 10- 20 minuter för att dra ur den intensiva sältan i osten. Skär löken i tärningar och skiva vitlöksklyftorna tunt. Bryn smör, socker, lök, paprikapulver och kanel i en kastrull. Häll på 1 burk cider och låt koka upp, skumma av vid behov. Häll på den passerade tomaten samt 1 buljongtärning.  Låt koka utan lock i ca 10 minuter tills såsen tjocknat lite. Skär paprikorna i ca 2 cm:s bitar, rör ner i grytan tillsammans halloumiosten. Klipp ner lite färska örter i grytan och smaka av med salt och peppar.

Grytan är söt och mild, passar både gammal som ung. Vill man ha mer vuxen smak på grytan så kan man med fördel grilla halloumin i tjocka skivor innan man tärnar den, samt tillsätta en bit färsk finhackad chili i slutskedet.

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES