soltorkade tomater

Soltorkade NÄRPES tomater

De godaste ”soltorkade” tomaterna gör du själv! Och det bästa med att göra allting själv är att du vet vad de innehåller och att de blir mycket godare. Och efter att tomaterna är slut så har du kvar en fin tomatolja, som går att använda till exempel som dressing.

Att torka egna tomater är rysligt enkelt, allt man behöver är goda röda tomater av Encore sort från Närpes Grönsaker och en ugn.

 

1kg tomater
1 nypa flingsalt
8 vitlöksklyftor
2-3 dl extra Virgin olivolja
färsk timjan och oregano

 

  1. Skölj och halvera tomaterna. Sätt tomathalvorna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.
  2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 100-125 grader i ca 3-4 timmar, glänta lite på ugnsluckan så fukten kommer ut. Nagga snittytan med gaffel efter halva tiden. Ugnstiden varierar beroende på storleken på tomaterna. När tomaterna är torra är de färdiga att tas ur ugnen. Bränn dem inte!
  3. Låt tomaterna svalna, lägg dem sedan i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut dem i glasburken. Riv i färsk oregano och timjan. Tillsätt lite salt och peppar. Slå på oljan så det täcker tomaterna, sätt på lockat. Förvara i kylskåp.

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES