Störbrytböna

Den krispiga, trådfria, ca 18-20 cm långa störbrytbönan har fina gröna baljor med en härlig mild, fin smak.

Rensa och snoppa de färska bönorna. Skär eventuellt av fula ändar. Koka upp vatten med en halv tsk salt. Lägg i bönorna och koka dem i ca 3 minuter. Häll av bönorna i durkslag. Skölj med rikligt kallt vatten så håller sig den fina gröna färgen.

Störbrytbönor skall alltid blancheras (kokas upp en kort stund) före användning för de innehåller lektiner. De kan t.ex. ätas med en skvätt olivolja och citron- eller limesaft, lite schalottenlök och färsk oregano. Ett annat förslag är att ta upp dem ur blancheringsvattnet och lägga dem i en stekpanna med en klick smör tillsammans med schalottenlök, oregano, salt och peppar. Servera sedan de stekta bönorna direkt. De passar också i gryträtter eller i en wok. Men, se upp med att koka dem för länge, ett visst tuggmotstånd (al dente) skall finnas.

FAKTARUTA

Sort: Matilda
Odlingsperiod: maj - augusti
Produktens hållbarhet: Sensorisk
Förvarings- och försäljningstemperatur: Håller sig bäst i en kylskåpstemperatur på 2-5 grader. Kom ihåg att bönan alltid skall kokas före förtäring. 
Försäljningsparti: 200g per ask

EAN-kod: 6416075061039

För garnering
För matlagning
I sallader
Till varma rätter

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES