syltade pärltomater #snäxi

Syltade pärltomater

Till syltning kan användas vilka små tomater som helst, men vi rekommenderar att ni väljer en söt sort. I detta recept har vi använt oss av våra röda och orange färgade pärltomater p.g.a. att smaken i dem är tillräckligt söta och goda.

 

1 kg pärltomater i olika färger
1 dl salt
3-4 kvistar färsk timjan

Lag:
2 dl ättika
3 dl vatten
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 st kanelstång
2 cm färsk ingefära
5 st kryddnejlikor

 

  • Skölj och dela tomaterna. Lägg i en skål och strö över salt.
  • ​Låt stå i 2-3 timmar i kylskåp för att driva ut vätskan från tomaterna.
  • Skölj tomaterna med rikligt med vatten, lägg dem i glasburkar varvat med timjan kvistar.
  • Skala och riv ingefäran, blanda i en kastrull med övriga ingredienser till lagen. 
  • Låt alltsammans koka upp. Häll därefter lagen över tomaterna.
  • Förvara i kylskåp!