gräddtårta med tomatsylt

Tomat Gräddtårta

Drömmer du om en hjortrontårta?

Du kan få samma härliga smakupplevelse av vår tomattårta gjord på delikata tomater från tomatriket. Smaken på tomatsylten är mycket lik hjortronsylt, och betydlig billigare att tillreda.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman mjöl, potatismjöl, bakpulver och sikta ner det i smeten, rör om. Häll upp i en smord tårtform. Grädda i 175 grader 45 minuter. Låt svalna.

Mixa tomaterna med skal på. Sätt de mixade tomaterna och strösocker i kastrull att koka på svagvärme ca 1 ½ timme. Låt svalna.

Vispa grädde och socker tjockt. Blöt tårtan med sockervatten (ca 2dl vatten +1msk socker). Dela tårtbotten i två delar. Pensla sockervatten på bottnen. Tillsätt tomatsylten (spara ca 1 dl till garneringen av kakan) och 1 dl av den vispade grädden, tillsätt den andra delen och pensla med sockervatten. Bred över grädden jämt. Spritsa en ring på tårtan och tillsätt resterande sylten i den spritsade ringen. Njut av det hälsosamma Lykopenet från tomaterna och en kaffe till!

Kakbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Tomatsylt: 
800g mogna tomater
4 dl strösocker

Vispgrädde:
5 dl grädde
½ dl strösocker