Tomat-ratatouille

Tomat-ratatouille

3st morötter (medelstora)
2st lökar
1st inhemsk gurka
5st inhemska tomater
1st vårlök
Färsk basilika
salt, svartpeppar, honung, rybsolja

Skala, tvätta och tärna morötterna. Koka dem 3-4 minuter tills de är al dente, skölj. Skala löken och tärna dem till en centimeters tärningar. Tvätta gurkan och skala den, skär den i 4 längsgående delar, avlägsna frön, skär stängerna i 1,5cm skivor. Tvätta tomaterna och avlägsna stjälkfästet, skär dem i 1,5cm tärningar. Placera tärningarna i ett durkslag för att rinna av, ta vara på vätskan. Skölj och strimla vårlöken och finhacka basilikan. Spara några basilikablad till garneringen.

Hetta upp oljan i en kastrull, fräs först löken en stund. Sätt i morötterna och tomaterna, fräs en stund till. Sätt till sist i gurkan och vårlöken. Krydda med salt, peppar och honung, låt koka en stund. Kontrollera smaken och mognaden, man kan tillsätta vätskan från tomaterna eller så spara den till tomatsåsen.

Servera den varm som sådan, dekorera med basilika. Passar bra till kyckling, kött eller fisk. 

 

Tomatsås på färska tomater

4st inhemska röda tomater (övermogna)
tomatspadet från tidigare recept
salt, svartpeppar, socker, honung

Skålla tomaterna. Skär ett kryss i tomaterna och sätt ner dem i kokande vatten, flytta över dem till kallt vatten då skalet börjar lossna. Avlägsna stjälkfästet från tomaterna, mixa dem med stavmixer till en slät sås. Töm tomatsåsen och tomatspadet i en kastrull, låt koka upp. Krydda och låt koka sakta en stund under omrörning. Smaka av.

Passar bra till grönsaker, kött, kyckling eller fisk. 

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES