Tomat-lökpaj

Tomat-svamppaj

1 pkt rågsmördeg (fryst)
3st inhemska tomater
2st lök
2st schalottenlök
200g svamp (här kan du använda egenhändigt plockad svamp eller mörka färska champinjoner från butik)
3st ägg
4dl ostgrädde
Bufala- eller vanlig mozzarellaost
rybsolja och smör
salt
svartpeppar
honung
basilika

Tina upp degen. Avlägsna stjälkfästet från tomaten, skiva dem och sätt dem i ett durkslag. Ta vara på tomatsaften. Smörja formen, eller sätt bakplåtspapper i formen och smöra även den. Kavla ut degen till passlig tjocklek och sätt den i formen. Förgrädda degen i ca 12-15 minuter i 200 grader. Låt svalna.

Fräs löken och svamparna, smaksätt dem och låt svalna. Tillsätt blandningen ovanpå degen. Rada de skivade tomaterna ovanpå. Vispa ägg och grädde, krydda och smaka av, töm äggblandningen ovanpå pajen. Sätt till sist den mjuka eller den skivade mozzarellan ovanpå.

Grädda i 200 grader i ca 30 minuter så att den får en fin färg och fast konsistens. Låt svalna.

Dekorera med basilikablad. Till pajen kan man servera en god sallad.