Tomatlax

Tomatbakad lax

4 portioner

800 g färsk benfri lax
15 basilikablad
2 st mjälloms knäcke  (ljust knäcke, ca 80 g)
1 msk citronolja
1 ask dunnetomat
1 ägg
½ dl creme fraiche
Salt, svartpeppar

 

Sätt ugnen på varmluft 200 grader. Skär laxen i 4 jämnstora portionsbitar, sätt på en ugnsplåt. Kör basilika, knäcke, citronolja och salt i en mateberedare tills du har en grynig massa. Skär dunnetomaterna i fina tärningar och sätt på hushållspapper att rinna av. Blanda ägg och creme fraiche, pensla laxen med äggröran. Blanda ihop knäckemassa och de avrunna dunnetomat tärningarna, vänd laxbitarna i knäcke- och tomatmassan så att laxbitarna blir helt täckta (förutom skinnsidan). Dra över några varv med svartpeppar och flingsalt. Baka av i ugnen ca 18-20 minuter.

Servera exempelvis med en fruktig nykålsallad och lite citronolja i sin enkelhet.