Tomatgelé

Tomatgelé

Har du någonsin smakat tomatgelé? Den är mångsidig delikatess och viktigast av allt: en av de mest hälsofrämjande geléerna. Den innehåller en obegränsad mängd av vitaminer, är mycket rik på karotener och är en fantastisk källa till antioxidanter.

 

  1. Skålla tomaterna, avlägsna skalet. Skär tomaterna i fyra delar och ta bort fröna. Sätt tomatklyftorna, sockret och citronsaften i en kastrull och låt stå i rumstemperatur i en timme.  Denna process gör att syrligheten i tomaterna binds bättre ihop med smakämnen.
  2. Flytta kastrullen till spisen och låt koka på svag värme i ca en timme så att vätskan från tomaterna avdunstar, rör om med jämna mellanrum. Flytta bort kastrullen från spisen och låt stå och dra i en timme.
  3. Töm tomatgelén i rena glasburkar. Glasburkarna löns att upphetta i ugn och locken kokas för att få dem så sterila som möjligt. Förvara i kylskåp.
 
Ingredienser

1kg inhemska tomater
400g socker
1st citron (saften)
1st kanelstång

 

Serveringsförslag; Servera med en god Brieost och ett gott bröd (toast).