Här kommer några tips med hjälp av vilka vi kan minska på matsvinnet:
1. Genom att planera matlagning och uppköpen är det lättare att köpa den mängden produkter som vi verkligen behöver inom närmaste dagarna. Via planering kan vi också undvika enstaka butiksresor när vi satsar på att köpa alla grönsaker som vi behöver på en gång. Stor betydelse har det då när butiksresorna görs med bil. Miljöpåverkan per tomat blir ofta större på butiksresor än då tomaterna transporteras i stora mängder till butiken.
2. Den ideala förvaringstemperaturen för tomat är mellan 12-14°C, vilket betyder ett svalskåp. Om du inte har ett svalskåp, välj helst rumstemperaturen framom kylskåpet. Tomatens naturliga mognad fortsätter och aromerna kommer fram i rumstemperatur, medan smaken tar skada av förvaring i kylskåpet.
3. Den ideala förvaringstemperaturen för gurkan är också mellan 12-14°C. Om du inte har ett svalskåp, välj då nog ändå kylskåpet för gurkan.
4. Mest kastas bort grönsaker, hemlagad mat och mjölkprodukter. Nästan 7 % av grönsaker kastas bort. Värdet på den bortkastade maten är 0,4 miljarder euro årligen, och det motsvarar utsläpp av 100 000 bilar. I hela livsmedelskedjan går det mest mat till spillo i hushållen.