Valkosipulikurkku

Vitlöksgurka

 

  1. Tvätta gurkorna omsorgsfullt. Skär dem i så tunna skivor som möjligt med kniv. Skiva också de skalade lökarna och vitlöksklyftorna. Finhacka dillen – också stjälkarna.
  2. Hetta upp diskade glasburkar i 100-110 grader varm ugn ca 15 minuter och koka locken i vatten (desinficering).
  3. Mät upp vatten, socker, salt och senapsfrön i en stålkastrull. Koka upp lagen. Häll i ättikan och låt alltsammans koka upp.
  4. Lägg skivad gurka, lök, vitlök och dill i lager i burkarna. Häll sedan på den heta kryddlagen. Stäng locken genast. Låt burkarna kallna. Förvara dem i kylskåpstemperatur. Gurkorna är klara att äta efter 2–3 veckor.

 

  • 1 kg frilandsgurka
  • 2–3 (250 g) gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • Ett par knippor med dillkvistar

 

Kryddlag

  • 8 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 msk salt
  • 1 msk senapsfrön
  • 2 dl spritättika