Växthusgrönsakernas kol- och vattenavtryck

Finlands växthusproduktion har med fart frångått användningen av fossila bränslen, vilket är en mycket positiv sak. De fossila bränslena har ersatts av förnybar inhemsk trä- och åkerenergi samt koldioxidfri el. Under åren 2004–2017 har minskningen av olja varit den största och viktigaste förändringen. Användningsgraden har minskat så mycket som 85 procent och fortsätter att minska. Andelen energiförbrukning av inhemsk förnybar koldioxidfri energi är redan 52 procent inom växthusbranschen i Finland och andelen växer fortfarande. År 2017 var klimatpåverkan från växthusbranschen en halv procent av de totala utsläppen över hela landet.

Vattenavtrycket för att producera ett kilo inhemsk gurka och tomat är cirka 20–35 liter vatten. Oftast jämförs finländsk produktion med spansk produktion. I Spanien är vattenavtrycket hela 91 gånger högre, nästan 3165 liter per kilo tomater (Finland 35 liter v.s. Spanien 3165 liter). Dessa saker är bra att komma ihåg nästa gång du väljer tomater eller växthusgrönsaker i allmänhet. Välj alltid inhemska grönsaker, så gör du ett rätt val!

Uppgifterna är baserade på en studie utförd av Naturresursinstitutet i Finland (LUKE). Rapporten går att l  (på finska)

LED-belysningen ökar skörden och minskar energiåtgången.

Med LED-belysning kan växthusen uppnå stora energibesparingar jämfört med traditionell belysning, eftersom LED-lamporna ger optimalt och målstyrt ljus. Det är möjligt att skräddarsy det bästa ljusspektret för växtens växtlighet och utveckling vilket förbättrar även kvaliteten på produktionen. Sammantaget kan LED-belysning nu uppnå ca 50% bättre elanvändningseffektivitet.

Ren produktion är grunden till allt.

Finska växthusgrönsaker är rena och säkra, vilket också bekräftas i en rapport som sammanställts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). Där står det att Finland ett av de länder som producerar den renaste maten i världen.

Odlarnas regelbundna skadedjurskontroller och förebyggande åtgärder gör det möjligt att bekämpa skadedjur i ett så tidigt skede som möjligt. Närpes Grönsakers odlare  använder främst biologisk bekämpning mot skadedjur, vilket innebär att det tar hjälp av nyttiga biologiska nyttodjur (insekter) som äter skadedjur. När kontrollen görs på ett rätt sätt och proaktivt så är biologisk bekämpning effektivt.

En annan sak som spelar en viktig roll när det gäller ren produktion är vårt rena vatten. Eftersom utgångspunkten för ren mat alltid är rent vatten. Rent vattenkalender  finns det gott om i Finland. Livsmedel som produceras i Finland har ett litet vattenavtryck i förhållande till våra vattenresurser. I Finland förbrukas ca 2% av de årliga förnybara sötvattenresurserna, medan konsumptionen i de värsta vattenkrisområdena kan vara nära 100%. Våra rikliga vattenresurser möjliggör användning av rent vatten i olika stadier i livsmedelsproduktionen (LUKE).

En välmående planta ger en kvalitativ och tillräcklig skörd som också påverkar koldioxidavtrycket.