NUORI YRITTÄJÄ ELLINOR LASSFOLK VILJELEE PAPRIKAA JA CHILIÄ YHTEENSÄ YLI 90 TONNIA VUODESSA: ”MINULLE TÄMÄ ON ELÄMÄNTAPA”

Kasvihuoneyrittäjyys siirtyy usein sukupolvelta toiselle, ja nuoret viljelijämme toteuttavat uusia ideoita yhdessä vanhempiensa kanssa. Tulevaisuudesta huolehtiminen ja vastuullinen ruuantuotanto on yhteinen elämäntapa.

fi
|

Minulle tämä on elämäntapa

Ellinor Lassfolk on närpiöläinen kasvihuoneyrittäjä, jonka kasvihuoneissa viljellään paprikaa ja chiliä yhteensä yli 90 tonnia vuodessa. Yritys kuuluu Osuuskunta Närpiön Vihannekseen, joka on 34:n osakasviljelijän muodostama yhteisö. Paprikan ja chilin lisäksi osuuskunnan kasvihuoneissa viljellään kurkkua ja tomaatteja. Lajikkeita ja pakkauskokoja on useita ja valikoimaa kehitetään jatkuvasti.

Kasvihuoneyrittäjän ammatissa

Kodin ja työpaikan sijainti samassa pihapiirissä ei ole ihan tavallista. Mutta eipä kasvihuoneyrittäjyys ammattinakaan ole se kaikkein tyypillisin ammatinvalinta nuorelle naiselle.

- Pidän siitä, että saan työskennellä samassa paikassa, jossa asun. Minulle tämä on enemmänkin elämäntapa, ei pelkkä työ.

Uudet chililajikkeet ja uusi kasvihuone testissä

Ammatinvalinta oli Ellinorille helppo, sillä hänen perheessään kasvihuoneyrittäjyys on siirtynyt sukupolvelta toiselle jo vuosikymmenten ajan. Hän on viljellyt vanhempien rinnalla pienestä pitäen, joten ala oli tuttu, kun yritys virallisesti siirtyi Ellinorin vastuulle nelisen vuotta sitten. Lyhyessä ajassa on ehtinyt tapahtua paljon. Viimeisintä uutta on 1,3 hehtaarin kasvihuone, jonka Ellinor on rakentanut vain paprikaa varten. Ensimmäinen tuotantokausi on vuonna 2022. Yrittäjänä Ellinor on rohkea kokeilija ja kasvihuoneissa testataan jatkuvasti uusia lajikkeita ja toimintatapoja.

- Esimerkiksi chilistä meillä on tuotannossa liiloja, oransseja, keltaisia, vihreitä ja punaisia lajikkeita. Tee siis fiksu valinta - osta kotimaista ja poimi resepteistä parhaat kasvisherkut kevättä piristämään.

Uuden sukupolven valintoja

Vastuullisuudesta on tullut yhä tärkeämpää sekä kuluttajille, että viljelijöille itselleen. Ellinorin omassa elämässä vastuullisuus näkyy sekä arjen pienissä valinnoissa että viljelyn kehittämisessä. Kotimaisuus ja puhdas suomalainen ruoka ovat elämäntapa, josta hän ei tingi.

– Uskon, että valinnoillani on suuri merkitys myös tuleville sukupolville.

Silloin, kun tarvitaan neuvoa tai tukea päätöksille, Osuuskunta Närpiön Vihanneksen viljelijät ja asiantuntijat ovat toistensa tukena. Työnjako on selvä – viljelijät keskittyvät viljelyyn ja osuuskunnan organisaatio huolehtii tuotteiden myynnistä, markkinoinnista ja pakkaamisesta.

Esimerkkinä yhteisistä ponnisteluista Ellinor kertoo Närpiön Vihanneksen viljelijöiden siirtyneen viimeisen vuosikymmenen aikana käyttämään lähes täysin kotimaisia uusiutuvia polttoaineita.

- Valtaosa lämmitykseen käyttämistämme polttoaineista on kotimaisia, kiinteitä ja uusiutuvia, kertoo Ellinor.

Elämänmittainen unelma

Ellinorille kasvihuoneyrittäjyys on unelmien ammatti ja hän näkee alan tulevaisuudessa paljon positiivista. Työtä riittää ja itseään pääsee haastamaan arjessa joka päivä.

Kasvihuoneilla työskentelee neljä ulkopuolista työntekijää sekä Ellinorin vanhemmat, jotka sukupolvenvaihdoksesta huolimatta jatkavat työtään tyttärensä apuna.

Nykyisin Ellinorin apuna kasvihuoneilla häärii usein myös Saga-tytär ja pian myös perheen kuopus. Äiti ja tytär hoitavat yhdessä tilan eläimiä ja päivittäisiä arjen askareita.

- Toivon, että saan jatkaa tätä koko elämäni. En voisi kuvitella tekeväni mitään muuta.

#VihannesOnNärpes