Vastuullinen vihannes on Närpes

Martin ja Carola Sigg | Osuuskunta Närpiön Vihannes
|

Meille Närpiön Vihanneksella on sanomattakin selvää: jotta voimme tuottaa ensiluokkaisia vihanneksia, meidän on oltava vastuullisia. Ja ollaksemme vastuullisia meidän on tehtävä uuden sukupolven valintoja, tuotettava turvallisesti kotimaassa ja vaalittava puhtaita menetelmiä. Viljelijämme elävät ja hengittävät arvojamme – heille näiden lähtökohtien noudattaminen on kunnia-asia.

Martin sigg - uuden sukupolven valintoja

Martin Sigg on Närpiön Osuuskunnan viljelijä, joka sai kasvihuoneet hoitaakseen isältään vuonna 1983. Kymmenen vuotta myöhemmin Martinin puoliso, Carola, liittyi mukaan. Yhdessä he ovat nousseet todellisiksi vastuullisuuden suunnannäyttäjiksi Suomen kasvihuoneviljelijöiden keskuudessa. Mainio esimerkki tästä on LED-valaistukseen siirtyminen: Martin otti jo vuonna 2013 käyttöön ensimmäiset LED-valot kasvihuoneessaan, ja vuoteen 2016 mennessä hän oli siirtynyt niiden käyttöön kokonaan. Lisäksi Martin ja Carola käyttävät kasvihuoneessaan ainoastaan Suomessa valmistettuja, kotimaisia raaka-aineita, kuten sammaleista ja turpeesta valmistettuja viljelyalustoja. Uraauurtavan työnsä ansiosta Martin ja Carola palkittiin Kotimaiset Kasvikset Ry:n Vuoden laatutuottaja 2020 -palkinnolla. Ei mikään ihme, että myös perheen poika on innostunut edistyksellisestä kasvihuoneviljelystä. Hän on rakentanut Martinin kasvihuoneen kylkeen 5000 nm:n kasvihuoneen full-LED-valaistuksella.

Viljelemme maailman puhtainta ruokaa

Rakkaudella, osaamisella ja tinkimättömällä työllä viljelty ruoka on puhdasta. Sellaista, joka hellii, hoivaa ja auttaa voimaan hyvin. Kasvatamme maailman puhtainta ruokaa käyttämällä energiaa ja luontoa säästäviä menetelmiä, kuten biologisia torjuntamenetelmiä ja LED-valaistusta. Kerromme avoimesti millaisissa olosuhteissa tuottamamme ruoka on kasvanut, kuka sen on kasvattanut ja milloin sato on pakattu. Tämä on meidän tapamme toimia.

Valitsemme tulevaisuuden ratkaisut

Uusi sukupolvi tarvitsee meiltä valintoja, jotka tukevat onnellista ja terveellistä elämää myös tulevaisuudessa. Siksi kehitämme toimintaamme aina tulevaisuuden ratkaisut mielessämme. Olemme erityisen ylpeitä siitä, että valtaosa kasvihuoneiden lämmitykseen käyttämistämme polttoaineista ovat kotimaisia, kiinteitä ja uusiutuvia. Välittäminen on elämäntapa, johon meidät on kasvatettu. Samaa rakkautta lupaamme reiluuden nimissä siirtää eteenpäin.

Tuotamme vain kotimaista

Meidän vihanneksiamme voit käyttää monin tavoin: napostella välipalana sellaisenaan, käyttää lisukkeena tai koostaa niistä kokonaisen aterian. Kotimaisten vihannestemme matka viljelijödemme kasvihuoneista pakkaamoon ja sinulle on lyhyt – sen ansiosta makuelämys on aina parhaimmillaan. Kasvatamme jatkossakin 100-prosenttisesti suomalaista ruokaa, pakkaamme tuotteemme lähellä ja toimitamme ne käyttöösi niin nopeasti kuin mahdollista.

Tiesitkö jo?

Närpiön tomaatit ovat lähellä tuotettuja, sillä valtaosa viljelijöistämme toimii aivan pakkaamon läheisyydessä, ja kaukaisinkin kasvihuone on vain 100 kilometrin päässä. Lyhyet välimatkat pitävät ympäristökuormituksen alhaisena. Lisäksi tomaatit ovat kokonaan syötäviä, eikä niistä synny lainkaan ruokajätettä. Myös kaikki laajan tomaattivalikoimamme pakkaukset ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä.

Olemme vähentäneet muovin määrää pakkauksissamme. Esimerkiksi kurkun kalvoa olemme ohentaneet viime vuosien aikana 25 %, mikä tarkoittaa lähes 6 500 kiloa vähemmän muovia vuodessa. Kurkkujen pakkauskalvot ovat tarpeen, sillä ne lisäävät kurkun säilyvyyttä useilla päivillä ja laskevat näin hävikin määrää melkoisesti.

Pakkaamme omalla pakkaamollamme peräti yli puoli miljoonaa irtotomaattia päivässä. Vuodessa se tekee noin 150 miljoonaa pakattua tomaattia. Se onkin aikamoinen määrä. Aurinkoenergiaa ja muutenkin uusiutuvaa energiaa hyödyntävä pakkaamo toimii siis vuoden ympäri suurella volyymilla, mutta vastuullisuutta vaalien.