Ympäristöasiat, se uusi musta
Ympäristöasiat tuntuvat olevan tämän päivän kuumin puheenaihe. Itse asiassa puheenaiheena ympäristöasiat ovat kuin ruoka; ne koskettavat kaikkia ja kuka tahansa osannee ottaa kantaa niihin jollakin tavalla. Jo päiväkoti-ikäinen huomaa kadulle heitetyn roskan ja tunnistaa, että joku on tehnyt väärin. olemme ryhtyneet toimiin päivittääksemme toimintaamme kestävämmäksi seuraaville sukupolville.
Olemme päättäneet alkaa rakentaa pakkaamon toiminnan osalta ISO 14001-ympäristöjärjestelmää ja sen tuomin lähtökohdin kehittyä ympäristöasioidemme hoidossa. Olemme tosin jo hyvän aikaa tehneet tärkeitä toimenpiteitä; käyttämämme sähkö tuotetaan tuuli- ja vesivoimalla, pakkaamolla valaistus on vaihdettu LED-valolähteisiin ja liiketunnistimen avulla toimiviin valon katkaisutoimintoihin. Lämmityksen niin pakkaamolla kuin pesuprosessissammekin olemme vaihtaneet öljystä uusiutuvalla energialla tuotettuun kaukolämpöön. Uuden laajennusosamme kylmävarastoissa jäähdytyksessä hyödynnetään kylmää ulkoilmaa niin pitkälle kuin mahdollista sen sijaan, että jäähdyttäisimme sisäilmaa kompressorilla, kun ulkona paukkuu pakkanen. Lisäksi olemme pohtineet paljon pakkausratkaisujamme. Kaikki pakkauksissamme käytetty muovi on laadultaan kierrätettävää, joten kun pakkauksen vie muovinkeräysastiaan, saa se mahdollisuuden optimaaliseen elinkaareen materiaalin kierrätyksessä. Uusissa pussipakkauksissamme olemme optimoineet muovin käytön tarpeen mahdollisimman vähäiseksi. Ympäristöjärjestelmän ISO 14001 implementointi pakkaamollamme tuonee ensi alkuun tehostusta mm. jätteenkäsittelyyn, mutta niin lohdutonta kuin lohdullistakin se on, niin millään saralla työ ei tule valmiiksi, sillä ISO -standardien tarkoituksena on pönkittää yritystä aina vain eteenpäin kehityksessä.
Vaikka tässä vaiheessa ISO 14001 ei ulotukaan kasvihuoneisiimme, ovat kantaneet oman kortensa kekoon; vihreän sähkön osuus (ts. päästötön sähkö) on n. 90 %, talven tomaatit kypsyvät led-valaistuksessa ja kasvihuoneiden lämmityksen tarpeeseen käytetään uusiutuvia polttoaineita, kuten puuhaketta, rakennusmursketta sekä kaurakuorta, ja kaasun sekä öljyn osuus lämmityksen polttoaineina on enää vain n. 6 %. Lisäksi vihannesten tuotekehitystä kasvihuoneilla ohjaa säilyvyydeltään paremmat lajikkeet sekä viljelyteknisesti mahdollisimman vähän hävikkiä tuottavat lajikkeet, mitkä niin ikään ovat merkittäviä ympäristönäkökulmia.
On kai paikallaan todeta, että ei hullumpaa! Ympäristöasiat alkavat olla yritystoiminnankin “uusi musta” ja sanoisin, että olemme alkaneet pukeutua siihen jo melko mallikkaasti.
Laatu- ja kehityspäällikkö
Jenni Vuorinen