MAAILMAN PARHAAT VIHANNEKSET VASTUULLISESTI

Laitoksemme ovat Suomen nykyaikaisimpia ja teemme jatkuvasti työtä viljelijöidemme kanssa kestävien, nykyaikaisten ja ympäristöä vähemmän kuormittavien viljelymenetelmien kehittämiseksi. Viljelmiemme kastelujärjestelmät ovat erittäin laadukkaita ja vaikuttavat siten suuresti myös tuotteiden hyvään makuun. Kehityksen kärjessä olevat viljelijämme kokeilevat aktiivisesti markkinoilla olevia uusia tekniikoita.

 

 

Voimme olla ylpeitä erittäin puhtaista kasvihuonevihanneksistamme, koska kasvihuoneissa mahdollisesti esiintyvien tuhoeläinten ja kasvitautien torjunnassa käytetään pääasiassa biologisia torjunta-aineita. Puhtaat kotimaiset vihanneksemme ovat tärkeitä maamme työllisyydelle ja kansanterveydelle.

95 % meidän kasvihuoneiden lämmöstä tuotetaan muun muassa polttamalla puuhaketta tai läheiseltä myllyltä ylijääviä kauranjyvien kuoria. 80 % käyttämästämme sähköstä on hiilidioksidivapaata sähköä.

 

 • ISÄLTÄ POJALLE!
  x

  Viljelijämme ovat työssään todellisia mestareita, Tuotteemme ovatkin siten "Mestareiden tuotantoa"

  Monen sukupolven kokemus viljelystä, modernit laitokset ja eteenpäin pyrkivä viljelijäkunta tuottaavat hyvää tulosta. Kasvihuoneviljelmät ovat usein myös perheyrityksiä, joissa työhön osallistuvat vanhempien lisäksi lapset ja joskus jopa vanhemman sukupolven edustajat.

  Viljelijöillä on monien vuosikymmenten kokemus viljelystä, kokemus jonka he perivät vanhemmiltaan jotka puolestaan peri omilta vanhemmiltaan. Tämä hieno osaaminen ja ammattitaito ovat tärkein perusta meidän hienoille tuotteille.

  Tomaattien kasvihuoneviljely alkoi vuonna 1916 Närpiössä. Se tarkoittaa, että tomaattiviljelyn aikakausi on nyt yli historialliset 100 vuotta. Osuuskunta Näriön Vihannes on perustettu vuonna 1957.

 • Kanna kortesi kekoon!
  x

  Tiesitkö, että myös sinun toiminnallasi on iso merkitys ympäristön kannalta? Tästä löydät tietoa ja vinkkejä siihen, miten voit itse vaikuttaa ruokasi ympäristökuormitukseen.

  Tässä muutamia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:

  1. Suunnittelemalla ateriat ja ruokaostokset etukäteen on helpompi ostaa ruokaa vain sen verran, kuin lähipäivinä tarvitsemme. Suunnittelun avulla voimme myös välttää yksittäisiä kauppareissuja, kun voimme ostaa kaikki tarvitsemamme vihannekset kerralla. Tällä on merkitystä varsinkin silloin, kun kaupassa käydään autolla. Ympäristövaikutus tomaattia kohti on usein suurempi kaupassakäyntimatkoilla kuin silloin, kun tomaatit tuodaan suurina erinä myymälöihin.

  2. Tomaatille paras säilytyslämpötila on 12–14 °C, mikä tarkoittaa käytännössä viileäkaappia Jos käytössäsi ei ole viileäkaappia, säilytä tomaatteja mieluummin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa. Huoneenlämmössä tomaatti jatkaa luonnollista kypsymistään ja aromit tulevat esille, kun taas jääkaapissa sen maku kärsii.

  3. Myös kurkun ihanteellinen säilytyslämpötila on 12–14°C. Jos käytössäsi ei ole viileäkaappia, säilytä kurkku jääkaapissa. Muista myös, että helposti etyleenikaasuun reagoiva kurkku saattaa pehmetä ja kellastua, jos sitä säilytetään yhdessä esimerkiksi tomaatin, avokadon, omenan tai banaanin kanssa.

  4. Eniten heitetään pois vihanneksia, kotitekoista ruokaa ja maitotuotteita. Vihanneksista heitetään pois noin 7 %. Poisheitetyn ruoan arvo on 0,4 miljardia euroa vuodessa, mikä vastaa 100 000 auton päästöjä. Koko elintarvikeketjussa eniten ruokaa haaskataan kotitalouksissa.

 • TUOREET VIHANNEKSET
  x

  Vihanneksemme ovat kaupoissa 1-3 päivää poimimisen jälkeen.

  Vihanneksemme on tuotettu lähellä kuluttajaa, mikä takaa niiden tuoreuden ja laadun. Vihannekset päätyvät kuluttajan pöytään 1–3 vuorokauden kuluttua poimimisesta. Parhaimmassa tapauksessa tarjoilet niitä jo seuraavana päivänä.

  TIESITKÖ, ETTÄ…

  -Päivittäin pitäisi syödä vähintään 500 g vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

  -Tomaatissa on runsaasti kaliumia ja A-vitamiinia, minkä lisäksi se sisältää C-, B- ja E-vitamiineja. Tomaatti saa punaisen värinsä lykopeeni-nimisestä karotenoidista, joka on eräs antioksidantti.

  -Kurkku ei sisällä lainkaan rasvaa ja siinä on noin 95 % vettä. Kurkussa on A-, C- ja K-vitamiineja sekä mineraaleja. Kurkku on emäksinen raaka-aine ja sopii sen vuoksi hyvin happovaivoista kärsiville.

 • PAIKALLISTA LÄHITUOTETTA
  x

  Närpiön Vihanneksen viljelijät toimivat keskimäärin vain 13 km säteellä pakkaamosta.

  Närpiön Vihanneksella on vahva paikallinen identiteetti, viljelijät toimivat keskimäärin 13 km:n säteellä pakkaamosta. Lyhyet välimatkat pitävät ympäristökuormituksen alhaisena ja kaikki vihannekset voidaan luokitella lähituotteiksi. Närpiön Vihanneksella on noin 280 työntekijää, viljelijät ja heidän työntekijänsä sekä pakkaamon työntekijät mukaan lukien.

  Närpiön Vihannes on osuuskunta. Useimmat 43 sopimusviljelmistämme ovat perheyrityksiä, joissa viljelyä on harjoitettu jo useiden sukupolvien ajan.

 • JÄLJITETTÄVYYS
  x

  Kaikki Närpiön Vihanneksen tuotteet voidaan jäljittää viljelijän ja pakkauspäivän mukaan

  Vihannestemme alkuperä voidaan aina jäljittää. Pakkaus sisältää merkinnät tuotteen viljelijästä ja pakkauspäivästä. Tiedot merkitään tällä hetkellä laatikkoihin numerokoodilla, mutta kehitämme parhaillaan keinoa, jonka avulla kuluttaja voivat itse helposti tarkistaa vihannesten alkuperän.

  Käväise tapaamassa viljelijämme osiossa "Tutustu viljelijöihin"

 • Puhtaasti kotimainen
  100 % KOTIMAINEN
  x

  Kaikilla Närpiön Vihanneksen tuotteilla on Sirkkalehtimerkintä.

  100 % kotimainen

  Sirkkalehtimerkki on takuu siitä, että tuote on 100 % kotimainen. Mikään muu merkintä ei takaa sitä.

  Hyvä laatu

  Sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstraluokan tai 1. luokan laatuvaatimukset täyttävissä tuotteissa. Ekstraluokan tuotteiden on oltava erittäin korkealaatuisia ja virheettömiä. 1. luokan tuotteiden on oltava hyvälaatuisia. Sallittuja ovat vain pienet virheet, jotka eivät vaikuta säilyvyyteen tai kokonaisvaikutelmaan.

  Tiesitkö että...

  Sirkkalehtimerkki on yksi Suomen tunnetuimmista tavaramerkeistä – melkein 90 % suomalaisista kuluttajista tuntee sen. Sitä on käytetty tuotteissa vuodesta 1989 lähtien.

  Sirkkalehtimerkin käyttö edellyttää viljelijältä sitoutumista Laatutarha-ohjeiston noudattamiseen. Ohjeiston tehtävänä on vahvistaa yrityksen hyviä viljelymenetelmiä ja lunastaa siten asiakkaiden ja kuluttajien odotukset siitä, että suomalaiset puutarhatuotteet ovat turvallisia. Ohjeiston avulla voidaan lisäksi varmistaa, että työntekijöiden työturvallisuus on hyvä ja että yritys kuormittaa lähiympäristöään mahdollisimman vähän. 

  Miksi valita Suomalaista? 

  1. Kotimainen ruoka työllistää
  2. Kotimainen ruoka on vastuullista
  3. Kotimainen ruoka on lähellä tuotettua
  4. Kotimainen ruoka säästää luontoa
  5. Kotimainen ruoka on maukasta
  6. Kotimainen ruoka on turvallista

 • Närpes Grönsaker
  Kasvisuojelu
  x

  100 % viljelijöistä käyttää integroitua viljelymenetelmää. Siten voidaan minimoida kemiallisten torjunta-aineiden käyttö.

  Närpiön Vihanneksen viljelijät käyttävät 100 % integroitua viljelymenetelmää (IP-viljelyä), jossa noudatetaan kasvinsuojelun ennaltaehkäiseviä toimia, kuten kasvihuoneilmaston oikeaa ohjausta ja tuholaisille mahdollisimman vastustuskykyisten lajikkeiden käyttöä.

  Säännöllisen tuhoeläintarkkailun ansiosta pystymme torjumaan tuhoeläimet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Närpiön Vihanneksen viljelijät käyttävät ensisijaisesti tuhoeläinten biologista torjuntaa, jossa avuksi hankitaan tuhoeläinten luonnollisia vihollisia.

  Kimalaiset huolehtivat taimien pölyttämisestä.

 • Valaistus
  x

  Närpiön Vihanneksella on useita kasvihuoneita missä käytetään LED-valaistusta.

  LED-tekniikka on vasta kehitysvaiheessa, mutta siitä tulee erittäin todennäköisesti viljelyssä eniten käytetty valaistusmenetelmä. Närpiön Vihannes on kehityksessä mukana. Useassa osuuskunnan kasvihuoneissa käytetään tällä hetkellä LED-valaistusta, ja lisää viljelijöitä suunnittelee LED-valaistukseen siirtymistä.

  Optimaalisesti ohjattavat LED-valot voivat säästää kasvihuoneissa melkoisesti energiaa perinteiseen valaistukseen verrattuna. Valospektri voidaan räätälöidä kasvin kasvun ja kehityksen kannalta optimaaliseksi, mikä parantaa myös tuotannon laatua.

  Kasvihuonekurkkujen ilmastovaikutuksen suurin yksittäinen tekijä on valaistuksessa käytetty energia. 

  80 % käyttämästämme sähköstä on hiilidioksidivapaata sähköä.

   

 • LÄMMITYS
  x

  95 % meidän kasvihuoneiden lämmöstä tuotetaan muun muassa polttamalla puuhaketta tai läheiseltä myllyltä ylijääviä kauranjyvien kuoria. 

  Tavoitteenamme on täysi 100 %. Uusiutuvia polttoaineita ovat puu- ja peltoenergia.

  Kasvihuoneviljeltyjen tomaattien suurin ympäristövaikutus aiheutuu juuri lämmitykseen käytetystä energiasta. Siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön on sen vuoksi yksi tärkeimpiä ympäristötekoja.

  Voit syödä kotimaisia tomaatteja hyvällä omallatunnolla myös talvella. Uuden tutkimuksen mukaan uusiutuvalla energialla lämmitetyissä kasvihuoneissa kasvatetut tomaatit ovat talvella yhtä hyvä ilmastovalinta kuin kesällä viljellyt tomaatit.  

  Kasteluveden vaikutus on lisäksi Suomessa paljon vähäisempi kuin maissa, joissa pohjavettä on vähemmän. Suomessa joudutaan harvoin käyttämään kemiallisia torjunta-aineita.

SEURAA SUOMEN TUOREINTA INSTAGRAM -TILIÄ @NARPIONVIHANNES