Vihannes on Närpes

Ollakseen ensiluokkainen vihannes on oltava vastuullinen. Ollakseen vastuullinen on tehtävä uuden sukupolven valintoja, tuotettava turvallisesti kotimaassa ja vaalittava puhtaita menetelmiä. Viljelijämme elävät ja hengittävät arvojamme ja heille näiden lähtökohtien noudattaminen on kunnia-asia.

Siksi Vihannes on Närpes. Siksi Vastuullisuus on Närpes.

 

 

VASTUULLISUUS ON NÄRPES

Närpes Grönsaker - Martin Sigg

MARTIN SIGG –

UUDEN SUKUPOLVEN VALINTOJA

Martin Sigg on Närpiön Osuuskunnan viljelijä, jonka perheessä elinkeino on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Vuonna 1983 Martin sai isältään kasvihuoneet hoitaakseen ja 10 vuotta myöhemmin tämän puoliso, Carola, liittyi mukaan. Yhdessä he ovat olleet todellisia vastuullisuuden suunnannäyttäjiä maamme viljelijöiden keskuudessa. Mainiona esimerkkinä Martin otti vuonna 2013 käyttöön ensimmäiset LED-valot kasvihuoneessaan ja jo 2016 hän siirtyi niiden käyttöön kokonaan. LED-valaistuksen lisäksi he käyttävät kasvihuoneessaan ainoastaan Suomessa valmistettuja, kotimaisia raaka-aineita, kuten sammaleista ja turpeesta valmistettuja viljelyalustoja. Tunnustuksena uraauurtavasta työstään heidät palkittiin Kotimaiset Kasvikset Ry:n toimesta Vuoden laatutuottaja 2020 -palkinnolla.

MAAILMAN PUHTAINTA RUOKAA

Rakkaudella viljelty ruoka on puhdasta. Sellaista, joka hellii, hoivaa ja auttaa voimaan hyvin. Maailman puhtainta ruokaa kasvatetaan käyttämällä energiaa ja luontoa säästäviä menetelmiä, kuten biologisia torjuntamenetelmiä ja LED-valaistusta. Kerromme avoimesti millaisissa olosuhteissa tuottamamme ruoka on kasvanut, kuka sen on kasvattanut ja milloin sato on pakattu. Tämä on Närpiön Vihanneksen tapa toimia.

UUDEN SUKUPOLVEN VALINTOJA

Uusi sukupolvi tarvitsee valintoja, joilla autamme heitä elämään onnellista ja terveellistä elämää. Valitsemme tulevaisuuden ratkaisut kehittäessämme toimintaamme. Olemme ylpeitä siitä, että valtaosa kasvihuoneiden lämmitykseen käyttämistämme polttoaineista ovat kotimaisia, kiinteitä ja uusiutuvia. Välittäminen on elämäntapa, johon meidät on kasvatettu ja samaa rakkautta lupaamme siirtää eteenpäin.

KOTIMAISTA JOKA MAKUUN

Meidän kasviksia voi napostella välipalaksi sellaisenaan, niitä voi käyttää lisukkeena tai niistä voi koostaa kokonaisen aterian. Kotimaisten kasvisten matka käyttäjälle on lyhyt ja sen ansiosta makuelämykset ovat aina parhaimmillaan. Kasvatamme jatkossakin 100-prosenttisesti suomalaista ruokaa, pakkaamme tuotteemme lähellä ja toimitamme ne käyttöösi niin nopeasti kuin mahdollista.

  • Ab Frej Sjöblad Oy
  • Ab Kaj Vikstrand Oy
  • Ab Vikars Grönsaker Oy
  • Bigro Ab
  • Eco-Garden Ab
  • Edström-Simons Thomas
  • F:ma Christer Juthman
  • F:ma Ulf Nordberg
  • F:ma Yngve Juthman
  • Granborg Hans
  • H J Grönsaker Ab
  • Handelsträdgård Johan Bergman
  • Handelsträdgård K. Harf Ab
  • Handelsträdgård Strand Öb
  • J. Lindéns Grönsaker
  • JCON Greenhouse Ab
  • Källbergs Grönsaker Ab
  • Lassfolk Thomas
  • Backens Trädgård Ab
  • Lillandts Grönsaker Ab
  • Mannfolk Jonas
  • Måanoens Trädgård
  • Nyman Peter
  • Oy Gulin Ab
  • Oy Johan Lassander Ab
  • Oy Johan Prinsén Ab
  • Rönnqvist Alf-Johan
  • Samin Puutarhat Ky
  • Sigg Rickard
  • Skogman Fredrik Firma
  • Sven Sigg Ab
  • Träskböle Trädgård Ab
  • Viklund Matts-Erik
  • Åbacka Kristian
  • Handelsträdgård Martin Sigg Ab

 

 

TIESITKÖ, ETTÄ?

Närpiön tomaatit ovat lähellä tuotettuja, sillä viljelijämme toimivat keskimäärin 13 km:n säteellä pakkaamosta. Lyhyet välimatkat pitävät ympäristökuormituksen alhaisena. Lisäksi tomaatit ovat kokonaan syötäviä eikä niistä synny lainkaan ruokajätettä. Toki myös kaikki laajan tomaattivalikoimamme pakkaukset ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä.

Olemme vähentäneet muovin määrää pakkauksissamme. Esimerkiksi kurkun kalvoa olemme ohentaneet viime vuosien aikana 25 %, joka tarkoittaa lähes 6500 kiloa vähemmän muovia vuodessa. Kurkkujen pakkauskalvot lisäävät kurkun säilyvyyttä useilla päivillä ja laskevat näin hävikin määrää melkoisesti.

Närpiön Vihanneksen pakkaamolla pakataan peräti yli puoli miljoonaa irtotomaattia päivässä. Vuositasolla se tekee noin 150 000 000 pakattua tomaattia. Aikamoista, vai mitä? Aurinkoenergiaa ja muutenkin vihreää sähköä hyödyntävä pakkaamo toimii siis vuoden ympäri suurella volyymilla, mutta vastuullisuutta vaalien – tietenkin!

 

 

POIMI TALTEEN TUOREIMMAT RESEPTIT

Reseptejä arkeen ja juhlaan olkaa hyvä! Voit myös jakaa omat reseptisi suoraan kasvisruokayhteisössämme tai sosiaalisessa mediassa.

  • ISÄLTÄ POJALLE!
    x

    Viljelijämme ovat työssään todellisia mestareita, Tuotteemme ovatkin siten "Mestareiden tuotantoa"

    Monen sukupolven kokemus viljelystä, modernit laitokset ja eteenpäin pyrkivä viljelijäkunta tuottaavat hyvää tulosta. Kasvihuoneviljelmät ovat usein myös perheyrityksiä, joissa työhön osallistuvat vanhempien lisäksi lapset ja joskus jopa vanhemman sukupolven edustajat.

    Viljelijöillä on monien vuosikymmenten kokemus viljelystä, kokemus jonka he perivät vanhemmiltaan jotka puolestaan peri omilta vanhemmiltaan. Tämä hieno osaaminen ja ammattitaito ovat tärkein perusta meidän hienoille tuotteille.

    Tomaattien kasvihuoneviljely alkoi vuonna 1916 Närpiössä. Se tarkoittaa, että tomaattiviljelyn aikakausi on nyt yli historialliset 100 vuotta. Osuuskunta Näriön Vihannes on perustettu vuonna 1957.

  • Kanna kortesi kekoon!
    x

    Tiesitkö, että myös sinun toiminnallasi on iso merkitys ympäristön kannalta? Tästä löydät tietoa ja vinkkejä siihen, miten voit itse vaikuttaa ruokasi ympäristökuormitukseen.

    Tässä muutamia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:

    1. Suunnittelemalla ateriat ja ruokaostokset etukäteen on helpompi ostaa ruokaa vain sen verran, kuin lähipäivinä tarvitsemme. Suunnittelun avulla voimme myös välttää yksittäisiä kauppareissuja, kun voimme ostaa kaikki tarvitsemamme vihannekset kerralla. Tällä on merkitystä varsinkin silloin, kun kaupassa käydään autolla. Ympäristövaikutus tomaattia kohti on usein suurempi kaupassakäyntimatkoilla kuin silloin, kun tomaatit tuodaan suurina erinä myymälöihin.

    2. Tomaatille paras säilytyslämpötila on 12–14 °C, mikä tarkoittaa käytännössä viileäkaappia Jos käytössäsi ei ole viileäkaappia, säilytä tomaatteja mieluummin huoneenlämmössä kuin jääkaapissa. Huoneenlämmössä tomaatti jatkaa luonnollista kypsymistään ja aromit tulevat esille, kun taas jääkaapissa sen maku kärsii.

    3. Myös kurkun ihanteellinen säilytyslämpötila on 12–14°C. Jos käytössäsi ei ole viileäkaappia, säilytä kurkku jääkaapissa. Muista myös, että helposti etyleenikaasuun reagoiva kurkku saattaa pehmetä ja kellastua, jos sitä säilytetään yhdessä esimerkiksi tomaatin, avokadon, omenan tai banaanin kanssa.

    4. Eniten heitetään pois vihanneksia, kotitekoista ruokaa ja maitotuotteita. Vihanneksista heitetään pois noin 7 %. Poisheitetyn ruoan arvo on 0,4 miljardia euroa vuodessa, mikä vastaa 100 000 auton päästöjä. Koko elintarvikeketjussa eniten ruokaa haaskataan kotitalouksissa.

  • TUOREET VIHANNEKSET
    x

    Vihanneksemme ovat kaupoissa 1-3 päivää poimimisen jälkeen.

    Vihanneksemme on tuotettu lähellä kuluttajaa, mikä takaa niiden tuoreuden ja laadun. Vihannekset päätyvät kuluttajan pöytään 1–3 vuorokauden kuluttua poimimisesta. Parhaimmassa tapauksessa tarjoilet niitä jo seuraavana päivänä.

    TIESITKÖ, ETTÄ…

    -Päivittäin pitäisi syödä vähintään 500 g vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

    -Tomaatissa on runsaasti kaliumia ja A-vitamiinia, minkä lisäksi se sisältää C-, B- ja E-vitamiineja. Tomaatti saa punaisen värinsä lykopeeni-nimisestä karotenoidista, joka on eräs antioksidantti.

    -Kurkku ei sisällä lainkaan rasvaa ja siinä on noin 95 % vettä. Kurkussa on A-, C- ja K-vitamiineja sekä mineraaleja. Kurkku on emäksinen raaka-aine ja sopii sen vuoksi hyvin happovaivoista kärsiville.

  • PAIKALLISTA LÄHITUOTETTA
    x

    Närpiön Vihanneksen viljelijät toimivat keskimäärin vain 13 km säteellä pakkaamosta.

    Närpiön Vihanneksella on vahva paikallinen identiteetti, viljelijät toimivat keskimäärin 13 km:n säteellä pakkaamosta. Lyhyet välimatkat pitävät ympäristökuormituksen alhaisena ja kaikki vihannekset voidaan luokitella lähituotteiksi. Närpiön Vihanneksella on yli 300 työntekijää, viljelijät ja heidän työntekijänsä sekä pakkaamon työntekijät mukaan lukien.

    Närpiön Vihannes on osuuskunta. Useimmat sopimusviljelmistämme ovat perheyrityksiä, joissa viljelyä on harjoitettu jo useiden sukupolvien ajan.

  • JÄLJITETTÄVYYS
    x

    Kaikki Närpiön Vihanneksen tuotteet voidaan jäljittää viljelijän ja pakkauspäivän mukaan

    Vihannestemme alkuperä voidaan aina jäljittää. Pakkaus sisältää merkinnät tuotteen viljelijästä ja pakkauspäivästä. Tiedot merkitään tällä hetkellä laatikkoihin numerokoodilla, mutta kehitämme parhaillaan keinoa, jonka avulla kuluttaja voivat itse helposti tarkistaa vihannesten alkuperän.

    Käväise tapaamassa viljelijämme osiossa "Viljelijät"

  • Puhtaasti kotimainen
    100 % KOTIMAINEN
    x

    Kaikilla Närpiön Vihanneksen tuotteilla on Sirkkalehtimerkintä.

    100 % kotimainen

    Sirkkalehtimerkki on takuu siitä, että tuote on 100 % kotimainen. Mikään muu merkintä ei takaa sitä.

    Hyvä laatu

    Sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstraluokan tai 1. luokan laatuvaatimukset täyttävissä tuotteissa. Ekstraluokan tuotteiden on oltava erittäin korkealaatuisia ja virheettömiä. 1. luokan tuotteiden on oltava hyvälaatuisia. Sallittuja ovat vain pienet virheet, jotka eivät vaikuta säilyvyyteen tai kokonaisvaikutelmaan.

    Tiesitkö että...

    Sirkkalehtimerkki on yksi Suomen tunnetuimmista tavaramerkeistä – melkein 90 % suomalaisista kuluttajista tuntee sen. Sitä on käytetty tuotteissa vuodesta 1989 lähtien.

    Sirkkalehtimerkin käyttö edellyttää viljelijältä sitoutumista Laatutarha-ohjeiston noudattamiseen. Ohjeiston tehtävänä on vahvistaa yrityksen hyviä viljelymenetelmiä ja lunastaa siten asiakkaiden ja kuluttajien odotukset siitä, että suomalaiset puutarhatuotteet ovat turvallisia. Ohjeiston avulla voidaan lisäksi varmistaa, että työntekijöiden työturvallisuus on hyvä ja että yritys kuormittaa lähiympäristöään mahdollisimman vähän. 

    Miksi valita Suomalaista? 

    1. Kotimainen ruoka työllistää
    2. Kotimainen ruoka on vastuullista
    3. Kotimainen ruoka on lähellä tuotettua
    4. Kotimainen ruoka säästää luontoa
    5. Kotimainen ruoka on maukasta
    6. Kotimainen ruoka on turvallista

  • Närpes Grönsaker
    Kasvisuojelu
    x

    100 % viljelijöistämme on sertifioitu IP Kasvikset -perussertifioinnin mukaisesti.

    Osuuskunta Närpiön Vihanneksen viljelijät käyttävät 100 % integroitua kasvinsuojelua (IPM). Tämä tarkoittaa, että he käyttävät ennaltaehkäiseviä menetelmiä kasvinsuojelussa, kuten kasvihuoneilmaston asianmukaista hallintaa sekä tuholaisille mahdollisimman epäsuotuisien lajikkeiden käyttöä.

    Viljelijöiden säännölliset tuholaistarkastukset mahdollistavat tuholaisten torjunnan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Osuuskunnan viljelijät käyttävät pääasiassa biologista torjuntaa tuholaisia vastaan, mikä tarkoittaa, että he saavat apua hyödyllisistä hyönteisistä, jotka syövät tuholaisia. Tämä mahdollistaa sen, että kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttötarve vähenee.

    Kimalaiset huolehtivat taimien pölyttämisestä.

  • Valaistus
    x

    Närpiön Vihanneksella on useita kasvihuoneita missä käytetään LED-valaistusta.

    LED-tekniikka on kehitysvaiheessa, mutta siitä tulee erittäin todennäköisesti viljelyssä eniten käytetty valaistusmenetelmä. Närpiön Vihannes on kehityksessä mukana. Useassa osuuskunnan kasvihuoneissa käytetään tällä hetkellä LED-valaistusta, ja lisää viljelijöitä suunnittelee LED-valaistukseen siirtymistä.

    Optimaalisesti ohjattavat LED-valot säästävät kasvihuoneissa melkoisesti energiaa perinteiseen valaistukseen verrattuna. Valospektri voidaan räätälöidä kasvin kasvun ja kehityksen kannalta optimaaliseksi, mikä parantaa myös tuotannon laatua.

    Kasvihuonekurkkujen ilmastovaikutuksen suurin yksittäinen tekijä on valaistuksessa käytetty energia. 

    86 % käyttämästämme sähköstä on hiilidioksidivapaata sähköä.

     

  • LÄMMITYS
    x

    95 % meidän kasvihuoneiden lämmöstä tuotetaan muun muassa polttamalla puuhaketta tai läheiseltä myllyltä ylijääviä kauranjyvien kuoria. 

    Tavoitteenamme on täysi 100 %. Uusiutuvia polttoaineita ovat puu- ja peltoenergia.

    Kasvihuoneviljeltyjen tomaattien suurin ympäristövaikutus aiheutuu juuri lämmitykseen käytetystä energiasta. Siirtyminen uusiutuvan energian käyttöön on sen vuoksi yksi tärkeimpiä ympäristötekoja.

    Voit syödä kotimaisia tomaatteja hyvällä omallatunnolla myös talvella. Uuden tutkimuksen mukaan uusiutuvalla energialla lämmitetyissä kasvihuoneissa kasvatetut tomaatit ovat talvella yhtä hyvä ilmastovalinta kuin kesällä viljellyt tomaatit.  

    Kasteluveden vaikutus on lisäksi Suomessa paljon vähäisempi kuin maissa, joissa pohjavettä on vähemmän.

SEURAA SUOMEN TUOREINTA INSTAGRAM -TILIÄ @NARPIONVIHANNES