Tomaattilajikkeemme maistuvat parhaimmilta tuoreina salaateissa, mutta niitä voidaan käyttää mainiosti myös lämpimissä ruoissa, kuten pastakastikkeissa, gratiineissa ja pataruoissa. Lisäksi niitä voidaan säilöä. Suomalainen syö noin 11 kg tomaatteja vuodessa. Tomaatti on kokonaan syötävä eikä siitä synny lainkaan ruokajätettä. Siten se on ruoanlaitossa ympäristön kannalta hyvä valinta. Lisäksi se on varsinainen terveyspommi, koska se sisältää runsaasti terveellisiä ainesosia, kuten C-vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia.
Tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet lämpökäsittelyllä olevan suotuisia vaikutuksia lykopeenipitoisuuteen. Esimerkiksi keitetty tomaattikastike sisältää enemmän lykopeenia kuin tuoreet tomaatit. Suomalaiset syövät suurimman osan tomaateista tuoreina salaatissa, mutta haluamme korostaa tomaatin merkitystä maukkaana raaka-aineena myös lämpimien ruokien valmistuksessa.