Vihannes On Närpes

Martin och Carola Sigg | Andelslaget Närpes Grönsaker
|

För oss på Närpes Grönsaker är det självklart: för att vi ska kunna producera förstklassiga grönsaker måste vi vara ansvarsfulla. Och det innebär att vi måste göra den nya generationens val, producera tryggt och inhemskt samt värna om rena odlingsprocesser. Våra odlare lever och andas våra värderingar - och för dem är det en hederssak att leva upp till dem.

Martin sigg - den nya generationens val

Martin Sigg är en av andelslagets odlare och i hans familj har växthusföretaget gått från en generation till en annan. År 1983 fick Martin ta över skötseln av växthusen av sin far och sedan 10 år tillbaka har också hans äkta hälft Carola deltagit i verksamheten. De har tillsammans varit föregångare för ansvarsfullt odlande bland odlare runt om i landet. Som ett utmärkt exempel på detta tog Martin år 2013 i bruk de första LED-ljusen i sitt växthus och redan år 2016 övergick han helt och hållet till att använda enbart dessa. Förutom LED-ljus använder de endast inhemskt producerade råvaror i sina växthus, som till exempel odlingsunderlag som tillverkas av mossa och torv. Martin och Carola belönades för sitt banbrytande arbete med utmärkelsen ”Årets kvalitetsproducent 2020” av Inhemska trädgårdsprodukter rf. Inte undra på att familjens son också är fascinerad av avancerad växthusodling. Han har byggt ett 5000 nm(m2?) stort växthus med full LED-belysning intill Martins växthus.

Vi odlar världens renaste mat

Mat som är odlad med kärlek är ren. Det är den maten som tar hand om dig, vårdar dig och hjälper dig att må bra. Världens renaste mat odlas med metoder som är energisnåla och naturvänliga, så som biologiska bekämpningsmetoder och LED-belysning. Vi lovar att öppet tala om i vilka förhållanden maten vi producerar har vuxit, vem som har odlat den och när skörden har packats. På det sättet odlar delägarna i Andelslaget Närpes Grönsaker.

Vi väljer framtidens lösningar

Den nya generationen behöver val som hjälper dem att leva ett lyckligt och hälsosamt liv. Vi lovar att även i fortsättningen välja framtidslösningar när vi utvecklar vår verksamhet. Vi är stolta över att vi redan nu till största delen använder inhemska fasta och förnybara bränslen för uppvärmning av våra växthus. Att bry sig om, är ett levnadssätt vi är fostrade till, och samma kärlek lovar vi att föra vidare.

Vi odlar enbart inhemskt

Våra grönsaker kan man äta som de är, använda som tillbehör eller tillreda en hel måltid av. De inhemska grönsakernas väg till användaren är kort och tack vare det är smakupplevelserna alltid som bäst. Vi lovar att även i fortsättningen odla 100-procentigt finländsk mat, packa våra produkter i närheten och leverera dem till dig så snabbt som möjligt.

Visste du?

Våra tomater är närproducerade, majoriteten av våra odlare verkar i omedelbar närhet av packeriet, och även växthuset längst bort finns på endast 100 kilometers avstånd. De korta avstånden håller belastningen på miljön låg. Eftersom tomaterna kan ätas helt och hållet uppstår det heller inget matsvinn. Dessutom är alla förpackningar i vårt breda tomatsortiment 100 procent återvinningsbara.

Vi har minskat på andelen plast i våra förpackningar. Under de senaste åren har vi bland gjort plastomslaget på gurkan 25% tunnare, vilket betyder en minskning på närmare 6500 kilo plast per år. Plastomslaget på gurkan förbättrar hållbarheten med flera dagar och minskar på så sätt avsevärt på svinnet.

På Närpes Grönsakers packeri förpackas mer än en halv miljon tomater per dag. På årsnivå innebär det över 150 000 000 packade tomater. Häftigt, eller hur? Packeriet, som utnyttjar solenergi och annan förnybar energi, fungerar alltså med stor kapacitet året om, men ansvarsfullt – naturligtvis.