ODLARE AV INHEMSKA GRÖNSAKER

Andelslaget Närpes Grönsaker grundades 1957 för att marknadsföra och sälja regionens växthusgrönsaker. Odlarna i vårt andelslag är mästare av sitt eget slag. Odlingskunskaper och en kärlek till inhemska växthusgrönsaker har gått, och fortsätter att gå, i arv från generation till generation. Vi föds in i en kultur där grönsaker och smakerna de ger, alltid har varit en stor del av våra liv.

Allt började med en tomat

Efter tomaten kom krispiga gurkor, specialtomater, paprikor, chilin och nu till sist bönor. Men har du en aning om hur de här läckra grönsakerna hamnar i din närbutik för att pigga upp din vardag? Bakom allt står 34 skickliga växthusodlare, långa traditioner, förnybar inhemsk värmeenergi, samt ett modernt packeri. Det är ingredienserna i Andelslaget Närpes Grönsaker, ett producentandelslag grundat år 1957 och landets ledande producent av tomater.

Förstklassig kvalitet

Det är ett djärvt påstående, men det representerar även något väldigt konkret. Kvaliteten är lika avgörande för våra odlare och förpackare som den röda färgen/de röda kinderna på en fräsch bifftomat. Dessutom är avståndet från odlarnas växthus till packeriet i Gottböle i Närpes kort så grönsakerna kommer snabbt ut i världen. Så oavsett om du är sugen på ädla pärltomater, praktfulla spetspaprikor, läckra chilin eller en färsk mumsig gurka, kan de finnas i din närbutik redan inom två dagar från plockning.

Vi har alltså all anledning att vara stolta över vår verksamhet, över kunskapen som förädlats under flera generationer – och även över hela regionen. Och framför allt, över våra grönsaker som når ut till hela Finland, även till dig.

Odlarna då?

Då du hugger tänderna i en gurksmörgås kanske inte odlaren är det första du tänker på. Men kanske det är kul att veta att det du njuter av är resultatet av verkliga mästares arbete. Bakom våra moderna växthusodlingar finns ofta ett familjeföretag där de gröna fingrarna har gått i arv i flera generationer. På det här sättet samsas nya kunskaper, kontinuerlig utveckling och den äldre generationens erfarenheter i odlingen. Allt detta ser och känner du i slutprodukten.

 

Och varför just ett andelslag?

För att andelslagsformen har visat sig vara den verksamhetsmodell som passar oss allra bäst. Modellen förutsätter likvärdig behandling av alla medlemmar och just det är en av Andelslaget Närpes Grönsakers viktigaste styrkor. Som delägare i andelslaget behöver odlarna inte förlita sig endast på sin egen kompetens, de kan också dra nytta av varandras kunskaper. Våra odlare behöver alltså inte konkurrera med varandra, och alla försäljningsintäkter delas efter kostnadsavdrag ut till dem i sin helhet. Det är det enda rätta enligt oss.