UNGA FÖRETAGAREN ELLINOR LASSFOLK ODLAR ÖVER 90 TON PAPRIKA OCH CHILI PER ÅR: “FÖR MIG ÄR DET HÄR EN LIVSSTIL”

Växthusföretagen övergår ofta från en generation till en annan och de unga odlarna förverkligar nya idéer tillsammans med sina föräldrar. En hållbar framtid och en ansvarsfull matproduktion är en gemensam livsstil.

en
|

För mig är det här en livsstil

Ellinor Lassfolk är en växthusföretagare från Pörtom som odlar mer än 90 ton paprika och chili i sina växthus per år. Företaget är en del av Andelslaget Närpes Grönsaker som består av ett samfund med 34 odlare. I andelslagets alla växthus odlas det förutom paprika och chili även gurka och tomater. Det finns ett flertal sorter och förpackningsstorlekar, dessutom utvecklas sortimentet konstant.

Att arbeta som växthusföretagare

Att ha sitt hem och sin arbetsplats på samma gård är ganska ovanligt, men att vara växthusföretagare är inte heller det typiska yrkesvalet för en ung kvinna.

- Jag tycker om att få jobba på samma ställe där jag bor. För mig är det här mera en livsstil än endast ett jobb.

Nytt växthus och experimenterande med nya chilisorter

För Ellinor var yrkesvalet enkelt då växthusföretagandet redan tidigare övergått från en generation till en annan. Hon har ända sedan ett litet barn varit med och odlat med sina föräldrar, så branschen var bekant för henne då ansvaret för företaget officiellt övergick till Ellinor för cirka fyra år sedan. Mycket har hänt på kort tid. Det senaste är ett växthus på 1,3 hektar som Ellinor har byggt speciellt för paprika. Första produktionssäsongen är 2022. Som företagare är Ellinor modig och i växthusen experimenteras det jämnt med nya sorter och tillvägagångssätt.

- I vår produktion har vi t.ex. lila, orange, gula, gröna och röda chilisorter. Gör ett smart val – köp inhemskt och pigga upp våren med att plocka de bästa recepten för grönsaksdelikatesser.

Den nya generations val

Att ta ansvar får en allt större betydelse för både konsumenterna och odlarna själv. I Ellinors liv syns ansvaret som vardagens små val och i hur hon utvecklar odlandet. Inhemsk och ren mat är ett levnadssätt för henne som hon vidhåller.

– Jag tror att jag med mina val har en stor betydelse för kommande generationer.

Andelslaget Närpes Grönsakers odlare och sakkunniga fungerar som stöd för varandra då det finns behov av rådgivning eller stöd för att fatta beslut. Arbetsfördelningen är klar – odlarna fokuserar på odlandet och andelslagets organisation sköter om produkternas försäljning, marknadsföring och förpackande.

Som exempel på gemensamma satsningar, berättar Ellinor att odlarna i Andelslaget Närpes Grönsaker under de senaste tio åren har övergått till att använda främst inhemska förnybara bränslen.

- I stort sett allt bränsle vi använder för uppvärmning är inhemsk, fast och förnybar, berättar Ellinor.

En livslång dröm

Växthusföretagandet är för Ellinor ett drömyrke och hon ser mycket positivt på branschens framtid. Det finns jobb så det räcker och hon får utmana sig själv varje dag.

I växthusen jobbar fyra utomstående arbetstagare och Ellinors föräldrar, som trots generationsbytet fortsätter sitt jobb och hjälper sin dotter.

Nuförtiden har Ellinor sin dotter Saga till hjälp i växthusen, och snart kommer även familjens minsting att hänga med. Mor och dotter sköter tillsammans om gårdens djur och vardagssysslorna.

- Jag hoppas jag får fortsätta med det här hela livet ut. Jag kan inte tänka mig göra något annat.

#VihannesOnNärpes