Supersaftig och vackert klar grön ”basgurka”.
Sötaktig till smaken, passar att ätas som sådan. Avlägsna frön med en sked och woka snabbt i pannan kryddat med svartpeppar och chili. Perfekt som tillbehör till den varma sommarmaten – fruktsalladernas fräschaste överraskare.
Tips: Servera gurkan som sparris. Skär den skalade gurkan på längden i sex delar. Flytta delarna till en tallrik, riv pepparrot ovanpå och det yttersta skalet av en citron. Krydda med havssalt, svartpeppar och en skvätt olivolja.
Smakpar:
Svartpeppar och chili, koriander, mynta, gräslök, pepparrot och vattenkrasse, fänkål, citronskal, senapsfrön, fänkålsfrön, kalamata-oliver, olivolja, gädda, lax, forell, regnbågsforell, alla rökta fiskar, crème fraiche, yoghurt, smetana.
Vildörter: ängssyra, löktrav, sommargyllen, gräslök, prästkrage och gran skott.
-Sami Tallberg