Johan Prinsén

Area
23.030m2
Odlingsår
28
Generation
3

Johan Prinsén är en av medlemmarna i Andelslaget Närpes Grönsakers styrelse och en av andelslagets största odlare. Johan producerar tomat, körsbärstomat och gurka.

Före armén gick Johan i skolan i Korsholm och utbildade sig till odlingsträdgårdsmästare. Karriären började ”på riktigt”, ungefär två år efter armén när han köpte sitt första växthus, när han var 21 år gammal. Före köpet jobbade han ett år hos sin far Stig i hans växthus, innan han bestämde sig att bli arbetsgivare åt sig själv. Johan är den tredje i generationen som äger växthus.

Johan har varit medlem i andelslaget från att han började producera, och idag har han hela 28 personer på lönelistan. Johan är en av de fem odlare som är anslutna till biovärmecentralen i Pjelax.

Han bekämpar biologiskt och med så många anställda och stora anläggningar är hygienen en viktig del av vardagen. Därför finns omklädningsrum där anställda byter om till arbetskläder som man bara använder i växthusen, och besökare använder skyddsutrustning för att undvika smittor och skadliga sjukdomar. Händerna desinficeras även innan man går in i växthusen efter pauserna.

På fritiden fiskar Johan gärna, både på sommaren och på vintern. En eller två semesterresor försöker han hinna med varje år. Johan är fotbollsintresserad så det blir en hel del fotboll både på Tv och vid sidan av fotbollsplanen. På sommaren bor han helst på sommarstugan och njuter av villalivet. Johans familj består av sambon Anne och sönerna födda -94 och -98.

Namn: 
Johan Prinsén
Ort: 
Pjelax
Odlarnummer: 
1, 96, 115 och 116
Odlingssorter: 
Tomat, körsbärstomat och gurka
Area: 
23.030m2
Odlingsår: 
28
Växthusens byggår: 
-73, -83, -88, -90, -93, -04, -06 och -15
Generation: 
3
Uppvärmningssätt: 
Flis
Miljöaspekter: 
I odlingen används biologisk bekämpning och koldioxidfri el. Varje besökare samt anställd desinficerar sina händer och skor innan man går in i växthusen.

FÖLJ MED FINLANDS FRÄSCHASTE INSTAGRAM-KONTO @NARPIONVIHANNES