PETER NYMAN

Peter Nyman är uppvuxen inom växthusnäringen och efter att ha skolat sig till trädgårdsmästare och blivit klar med militärtjänstgöringen började han odla i sina föräldrars växthus i Ståbacka, Närpes.
: 6348 m2
: 6348 m2
: 19
: 19
: 3
: 3
: GLOBALG.A.P. & GRASP
: GLOBALG.A.P. & GRASP
  • :PETER NYMAN
  • :Ståbacka, Närpes
  • :Tomat, Favorino tomat och pärltomat röd
  • :5, 7,
  • :74
  • :Fönybar energi används i uppvärmningen.
  • : Biologisk bekämpning används i odlingen.
  • :GLOBALG.A.P. & GRASP

2005 skedde släktens andra generationsväxling, växthusen övergick till Peter så nu är han odlare i tredje generationen, medlem i Andelslaget Närpes Grönsaker har han varit från samma år. Han sitter också med i andelslagets styrelse. Peter säsongs odlar tomat i alla sina 5 växthus, på hela 6.350m2. Antalet anställda varierar mellan två och fyra personer beroende på årstid, eftersom december och januari månaderna står växthusen tomma.

Peter använder endast biologiskt bekämpningsmedel, och humlorna får sköta on pollinering. Han använder också 100 % förnybar energi så som torv och flis, så miljö- och hygienaspekterna håller han på hög nivå. En STOP skylt med telefonnummer finns på dörrarna till växthusen för att förhindra objudna gäster. Före man går in i växthusen desinficerar man både skor och händer för att förhindra att sjukdomar och annat skadligt sprids in till odlingen.

Peter har också ett litet jordbruk med spannmål vid sidan om växthusodlingen. Jakt hör till hans största fritidssysselsättning, men även att följa med någon fotbollsmatch på TV hinner han med. I medeltal en semesterresa i året försöker familjen komma i väg på. Peters familj består av sambo Maaria och deras tre barn Elida född -98, Oskar -00 och Agnes -08.

360 image
Besök Peters växthus
https://360.narpesgronsaker.fi/panorama?panoramaId=62&location=15&lang=sv&hotspot=External link
Dela sidan
Jaa FacebookissaJaa TwitterissäJaa LinkedinissäKopioi linkkiJaa PinterestissäiJaa WhatsappissaJaa sähköpostilla
TulostaSkriv ut eller ladda ner pdf