Tomat

Våra tomatsorter smakar allra bäst färska som sådan i sallader, men går också utmärkt att använda i varma rätter som pastasåser, gratänger, inläggningar, grytor m.m. Kring de finländska matborden äts ca 11kg tomat per person årligen. Tomaten är ätbar till 100 %, inga avfall uppstår och kan således klassas till ett bra miljöval inom matlagningen. Dessutom är de en riktig hälsobomb full med nyttigheter som C-vitamin, antioxidanter och karoten. Den röda färgen kommer från Lykopen, vilket anses skydda mot cancer-, hjärt- och kärlsjukdomar.

I studier har det dessutom visat sig ha en positiv inverkan vid värmebehandling, det vill säga att exempelvis en kokt tomatsås ger en högre åtkomst av Lykopen än färska tomater. Finländska konsumenten använder tomaten som sådan i sallad men vi vill poängtera att tomaten också har en mycket smakrik roll i det varma köket.

Tomat
FAKTARUTA
 

Sort: Encore – Finlands populäraste tomatsort!
Odlingsperiod: Året runt
Produktens hållbarhet: Sensorisk
Förvarings- och försäljningstemperatur: Rekommenderad förvaringstemperatur är 12 – 14 grader eller helst i rumstemperatur för att bibehålla den goda smaken. Förvaring i kylskåp försvagar smaken.
Försäljningsparti: i lösvikt i 5kg lådor

EAN-kod: 

 
För matlagning
Grillning
I sallader
Till varma rätter

Bli inspirerad & njut