Risotto med störbrytböna och bönpesto

Risotto har sitt ursprung från de norra delarna av Italien. Det är alltså en italiensk risrätt som tillagas i buljong så att slutresultatet blir en härlig krämig konsistens. Här har vi ett recept på en variant som innehåller våra goda bönor.
(675)
Tulosta
200gStörbrytböna
2,5dlRisottoris (Arborio)
1kplStor gul lök
1kplVitlöksklyfta
0,5dlOlivolja
2dlVitt vin
6dlGrönsaksbuljong (varm)
1kplCitron (saften)
30gRiven parmesanost
Salt
Bönpesto:
1/3 av de kokta bönorna
30gRiven parmesanost
0,5dlSolroskärnor
2dlOlivolja
10gBladpersilja
Salt
  1. Koka bönorna i saltat vatten i 3 minuter, häll av vattnet.
  2. Finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan. Tillsätt efter en stund riset och låt fräsa med.
  3. Häll på vinet, och låt det nästan helt koka bort. Späd på risotton i omgångar med varm buljong, risotton skall hela tiden vara simmig i konsistens.
  4. Fortsätt späd i omgångar tills risottoriset mjuknat, ca 20 minuter. Skär 2/3 av bönorna i 1-2 cm:s bitar.
  5. Avsluta risotton med att pressa i citronsaft, rör ner de skurna bönorna och blanda i parmesanosten.
  6. Smaka av med salt.
  7. Bönpeston: mixa alla ingredienserna snabbt med mixer. Smaka av med salt.
  8. Servera risotton med bönpeston och färska örter eller salladsskott.
Jaa FacebookissaJaa TwitterissäJaa LinkedinissäKopioi linkkiJaa PinterestissäiJaa WhatsappissaJaa sähköpostilla
TulostaTulosta tai tallenna pdf