Vitlöksgurka
En av favoritinläggningarna är vitlöksgurkorna, de är lätta att göra och man får njuta av dem länge.

1kg | frilandsgurkor |
250 | gullök |
6kpl | vitlöksklyftor |
2kpl | dillknippor |
Kryddlag: | |
8dl | vatten |
2dl | socker |
1rkl | salt |
1rkl | senapsfrön |
2dl | spritättika |
- Tvätta gurkorna omsorgsfullt. Skär dem i så tunna skivor som möjligt med kniv. Skiva också de skalade lökarna och vitlöksklyftorna. Finhacka dillen – också stjälkarna.
- Hetta upp diskade glasburkar i 100-110 grader varm ugn ca 15 minuter och koka locken i vatten (desinficering).
- Mät upp vatten, socker, salt och senapsfrön i en stålkastrull. Koka upp lagen. Häll i ättikan och låt alltsammans koka upp.
- Lägg skivad gurka, lök, vitlök och dill i lager i burkarna. Häll sedan på den heta kryddlagen.
- Stäng locken genast. Låt burkarna kallna.
- Förvara dem i kylskåpstemperatur.
- Gurkorna är klara att äta efter 2–3 veckor.