Ketchup
Har ni någonsin lagat egen ketchup? Det låter kanske svårt, men i verkligheten är det enkelt. Alla ingredienser sätts i kastrullen och sen kokar man. Det löns att testa, slutresultatet övervinner köpt ketchup.
3rkl | olivolja |
1,5kg | rödmogna tomater |
1kpl | gul lök |
2kpl | vitlöksklyftor |
2rkl | riven färsk ingefära |
1rkl | korianderfrön |
2kpl | hela kryddnejlikor |
1rkl | nymald svartpeppar |
0,5tl | salt |
2dl | rödvinsvinäger |
1dl | rörsocker eller farinsocker |
0,5kpl | svag chili |
- Sätt olja, tärnade tomater, hackad lök, pressad vitlök, riven ingefära, korianderfrön, nejlikor, svartpeppar, salt och eventuellt lite hackad chili i en stor tjockbottnad kastrull och koka försiktigt.
- Tomaterna släpper rätt snart vätska så ingen tilläggs vätska behövs. Låt sedan puttra tills tomaterna är mjuka, ungefär en halvtimme. Kör sedan alltihopa i en mixer eller med en stavmixer.
- Passera tomatkoket genom en passersil. Viktigt! Passera ketchupen mycket noggrant.
- Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Koktiden varierar beroende på vätskemängden i tomaterna men runt 2h rör det sig om. Rör om då och då.
- Töm upp ketchupen i upphettad (desinficerad) glasflaska/glasburk, sätt fast korken/locket genast.
- Förvaringskärlet skall vara rent för att ketchupen skall hålla länge i kylskåp. Använd alltid ren sked då du skopar ketchup ur burken!